De MVV voor mijn Thaise, hoe vraag ik ‘m aan

mvvAls je jouw Thaise vrouw of vriendin naar Nederland wil halen om hier samen een nieuwe leven te beginnen, ontkom je er niet aan om een mvv aan te vragen.

De MVV staat voor ‘machtiging tot voorlopig verblijf’. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar in feite is het een inreisvisum waarmee je Thaise vrouw of vriendin de eerste keer Nederland binnenkomt om zich hier te vestigen. Daarna kan ze een verblijfsvergunning aanvragen.  Maar die MVV krijg je niet zomaar… daar moet je wel wat voor doen!



Voorwaarden aan de mvv aanvrager:

  • U bent Nederlander of hebt al minimaal een jaar een verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk doel
  • U bent 21 jaar of ouder.
  • U staat ingeschreven in Nederland in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van uw woonplaats (gemeente).
  • U en uw echtgenoot zijn met elkaar gehuwd.
  • U hebt voldoende en duurzaam inkomen. Het inkomen dat u moet aantonen is een bruto maandbedrag. Als u een partner of vriendin naar Nederland haalt moet dat minimaal € 1586,95 of  € 1469,40 zonder vakantiegeld zijn.

mvvUw Thaise partner of vriendin moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw echtgenoot is 21 jaar of ouder.
  • Uw partner kan op grond van de regelgeving in zijn land niet trouwen.
  • Uw echtgenoot gaat met u samenwonen zodra hij in Nederland is. Uw echtgenoot schrijft zich in op hetzelfde adres als u.
  • Uw echtgenoot of vriendin heeft het basisexamen inburgering buitenland afgelegd of heeft vrijstelling. Meer informatie hierover vindt u onder ‘meer weten over’. Zij hoeft het examen niet af te leggen als Zij geen mvv nodig heeft
    • Uw echtgenoot of vriendin heeft een geldig reisdocument (bijvoorbeeld paspoort).
    • Uw echtgenoot of vriend vormt geen gevaar voor de openbare orde.
    • Uw echtgenoot of vriendin is bereid mee te werken aan een onderzoek naar tuberculose.

Welke documenten heb in nodig voor de mvv?

  • Indien getrouwd: Een kopie van uw huwelijksakte. Dit document moet vaak gelegaliseerd en vertaald worden. Het document moet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn.
  • Een kopie van de pagina’s met identiteitsgegevens en de pagina’s die bestempeld zijn van uw reisdocument (bijvoorbeeld paspoort).
  • Een kopie van het certificaat basisexamen inburgering buitenland of bewijsstukken waaruit blijkt dat u vrijstelling hebt van het examen. U hoeft het examen niet af te leggen als u geen mvv nodig hebt.
  • Een verklaring hoe en waar u elkaar ontmoet heeft
  • Een cd/dvd met foto’s om te bewijzen dat u inderdaad een relatie heeft.

mvvU  heeft de volgende documenten nodig:

  • Bijlage bewijsstukken inkomen.
  • Een kopie van de pagina’s met identiteitsgegevens en de pagina’s die bestempeld zijn van één van de onderstaande documenten:
  • Een Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart.
  • Een verblijfsvergunning, de voorkant en achterkant.
  • Een paspoort waarin de verklaring van inschrijving EU is aangetekend.
  • De aanvraag voor de mvv volledig ingevuld en ondertekent. Dat formulier vindt u hier.




Aanvragen van de mvv

Er zijn twee manieren om een mvv aan te vragen. In Thailand bij de Nederlandse ambassade. Maar de beste manier is bij de IND. U krijgt na een paar maanden (dat kan drie tot zes maanden duren) een positief of een negatief advies. Als u een een positief advies krijgt van de IND dan moeten de kosten betaald worden. Die bedragen € 225,–  Daarna moet u zelf contact opnemen met de ambassade of het consulaat om de mvv officieel aan te vragen bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat.

U krijgt geen mvv als u niet aan de voorwaarden voldoet. Tegen een negatief advies kan geen bezwaar worden gemaakt. U kan kan wel opnieuw een adviesaanvraag indienen.

2 reacties op “De MVV voor mijn Thaise, hoe vraag ik ‘m aan

  1. Ik ben benieuwd… hoe lang zou dit hele proces kunnen duren.
    Want eerst moet je 3 tot 6 maanden wachten op de uitslag van de IND. Daarna moet je contact opnemen met de Nederlandse ambassade, om een officiele aanvraag te doen.
    Kan dit dan ook nog 3 tot 6 maanden duren?
    Kun je de aanvraag bij de IND al doen als je de inburgeringstest nog niet gedaan hebt?

Geef een reactie