John Sarbach en Thaise vrouwen

Journalist en fotograaf John Sarbach

In 2008 was John Sarbach in het oude Indochina, waar Thailand ook deel van uitmaakt. Samen met een andere fotograaf bezocht en fotografeerde hij de regio, met de Thaise hoofdstad Bangkok als standplaats. Meteen was hij onder de indruk van het Verre Oosten in het algemeen en Thaise vrouwen in het bijzonder. 

Thaise vrouwen

Net zoals zoveel mannen die Thailand bezochten, raakte ook John Sarbach betoverd door de Thaise vrouwen. Eentje speciaal, Sothaporn Saiphin, waarmee hij een jaar later trouwde. Zowel Boeddhistisch als voor de Nederlandse wet.
Als snel ontdekte John Sarbach dat Thaise vrouwen inderdaad van Venus komen. Het zijn vreemde wezens die van de buitenkant volgzaam lijken, maar binnen in een relatie duidelijk de baas willen zijn. Een contradictie die veel mannen met een Thaise vrouw als vriendin voor grote problemen plaatst. Wass will dass weib?

Enorme cultuurverschillen

Er zijn zoveel verschillen tussen de Thaise en westerse cultuur, zoveel valkuilen, zoveel zaken waar wij westerlingen niks van snappen, dat er al gauw spanningen in een relatie ontstaan. Als beide partners vasthouden aan hun cultuur, dan lopen die spanningen hoger op dan in een snelkookpan.

Taalproblemen en dus niet goed met elkaar kunnen praten maken de zaken alleen maar erger. Overigens zal iedere man met een Thaise vrouw als partner weten, dat wanneer er een ruzie dreigt, de vrouw dichtklapt. Er komt geen woord meer uit. Dagenlang soms niet.

Het is niet voor niets dat ruim 80 procent van de Nederlands-Thaise relaties uiteindelijk op de klippen loopt.

Daarom Lost in Thai Love

John Sarbach en zijn vrouw wisten de problemen te overwinnen en de cultuurbarrière (tot een bepaalde hoogte) te slechten. Journalist als hij is, tekent hij verhalen op over zijn ervaringen.
Ook schrijft hij boeken die handig zijn wanneer je voor het eerst met Thaise vrouwen en in aanraking komt. Maar ook voor mannen die vaker een relatie hebben gehad met Thaise vrouwen, maar waar de relatie steeds weer eindigde. Ze geeft je het gevoel dat je George Clooney of Brad Pritt bent, maar uiteindelijk gaat dat dus voorbij. En dan?

John Sarbach (1965) is freelance journalist en fotograaf. Hij heeft voor tal van publieke omroepen gewerkt, zoals de NCRV, AVRO, KRO, Wereldomroep en de NOS. Voor die laatste is hij nog steeds werkzaam.  

6 reacties op “John Sarbach en Thaise vrouwen

 1. Beste John, ik heb nu 8 maanden een relatie met een Thaise vrouw. Tot nu toe ging het super maar de situatie met haar ouders begreep ik niet en er dreigde een conflict met een grote kans op beëindiging van de relatie. Ik heb nu bijna al je stukken gelezen en heb nu alles helder het gaat dus goedkomen. Daar ben ik heel, heel blij mee, want het is een fantastische vrouw, uit de Isaan.
  Dus reuze bedankt

  Met vriendelijke groeten

  Koge

 2. 30 april 2013. Beste John,

  Ja heb heel veel te vertellen, dat ga ik ook doen. Ik ben alleen niet zo n goed schrijver .Ik ben morgen in eindhoven dank kom ik ook naar de massagesalon voor een massage.

  Met vriendelijke groet

  Koge

 3. Schitterende stukjes, die ik na 14 jaar huwelijk met een Thaise dame alleen kan beamen; na een moeilijke aanpassingsperiode- die cultuurverschillen!!!- kan het leven werkelijk een paradijs op aarde zijn.
  Als er van de twee kanten water in de ijn wordt gedaan lukt het zeker ; mijn vrouw is reeds zo verwesterd dat ze het niet meer ziet zitten om naar haar geboortedorp te gaan als we op vakantie zijn in Thailand…
  grtz,
  rik

 4. Ik hoop van in maand maart te trouwen met yam
  Weet al wel iets van thailand en zijn gewoonte s
  Heb een heel goede relatie met ouders van thaise vrouw die getrouwd is met vriend
  Weet van de bruid over het geld en wat er mee gedaan wordt
  Ken yam ongeveer 1 jaar en haar ouders 5 jaar
  Yam is nu voor de tweede keer bij mij in belgie
  Groetjes willy

Geef een reactie