Armoede achter de Thaise massagesalons

Armoede achter de Thaise massagesalonsHet enorm hangslot gaat open, de kettingen worden verwijderd, de verweerde traliedeur zwaait open naar buiten, de rode houten deur naar binnen. De woning van deze masseuse ligt op de tweede verdieping. Toen ik de betonnen trappen beklom, benam een overweldigende kattengeur me bijna de adem. Ik moest me inhouden om niet te gaan kokhalzen.

De kamer is vier bij vijf. Groen zeil op de vloer, dat al duidelijk zijn langste tijd heeft gehad. De witte muren zijn bezaaid met zwarte vegen en plekken. Aan elk van de lange muren staan twee eenpersoonsbedden. De masseuse deelt de woning met een andere dame, ook een masseuse. Er staat een portable tv, die meteen wordt aangezet. De twee sprieten die uit de tv komen, laten slecht een ruizig beeld toe.

Kamer voor twee

Een koelkast, die vrijwel leeg is. Water en een fles vodka. Wat chocola. Deze flat heeft ook nog een badkamer met een douche. Alleen koud water, maar wel stromend. En er is een wc-pot. De stortbak en de wastafel liggen bezaaid met flacons shampoo, crèmespoeling en badschuim. Her en der ligt een string. Onduidelijk of die schoon is of nog gewassen moet worden.

Allebei hebben ze een kleerkast voor hunzelf. En beide dames bezitten een laptop en er is WIFI beveiligd met een password. Facebook, MSN, Yahoomail, skype. Internet is belangrijk om contact te houden met het buitenland, misschien wel met farang vriendjes.

Armoede achter de Thaise massagesalonsArmoede achter de Thaise massagesalons

Zo leeft de gemiddelde masseuse in Thailand. De kosten liggen rond de achtduizend bath per persoon per maand. Huur, internet, hun telefoonabonnementen, kleding. Per dag hebben ze ook nog ongeveer 200 Bath per dag nodig voor eten en drinken. Beide dames zijn nog redelijk jong en hoeven geen kinderen te onderhouden. Wel gaat er elke maand zo’n tweeduizend Bath naar de ouders op het platteland.

Ze werken allebei in een massagesalon. Als ze daar gaan werken, moeten ze hun naam in een boek noteren. Dat bepaalt de volgorde van de q-line. Wie eerder komt, staat hoger op de que-line en mag als eerste masseren. Na een klant te hebben bediend, sluit je vervolgens weer achteraan.  En begint het grote wachten. De meeste masseuses werken 12 uur per dag.

Armoede achter de Thaise massagesalonsWeinig verdienste

Voor een voetmassage krijgen ze per uur 50 Bath. Voor een olie- of Thaimassage 100 Bath per uur. De uren dat ze wachten op hun volgende beurt, worden niet betaald. Tips mogen ze zelf houden. In sommige salons moeten ze die afstaan als de baas (of de caissière) het ziet. Het gaat dan in de pot, en wordt aan het eind van de maand verdeeld. De dames moeten maar hopen dat dit er eerlijk aan toe gaat. Gemiddeld genomen heeft een masseuse twee of drie klanten per dag.

Dit is de reden waarom je in toeristische gebieden in Thailand nauwelijks een massage kunt krijgen die uiteindelijk niet een erotische ondertoon krijgt. Vaak beginnend met een subtiele streling, om in te schatten hoe je reageert. Reageer je niet of goed, dan gaat het verder. Sommige masseuses zijn overigens minder subtiel. En gaan ervan uit dat je komt voor een ‘happy ending’.

Happy end zorgt voor inkomsten

Gemiddeld geeft een man of vrouw die een ‘happy ending’ heeft gekregen een tip die varieert tussen de 500 en duizend Bath. Mannen geven overigens hogere tips dan vrouwen, maar dat gebeurt ook bij de normale massages. Het is voor een masseuse dus een simpel optelsommetje. Een twee uur durende oliemassage levert 200 bath op, met misschien 100 bath tip. Dezelfde massage levert ineens minstens 400 bath tip meer op, als ze de massage voor 10 minuten op één plekje concentreert.

Vaak wordt beweerd dat Thaise mensen anders tegen seks aan kijken dan wij in de westerse wereld. Vanwege onze christelijke waarden. Ik betwijfel dat, want ook de Thaise cultuur bezit een vorm van deugdzaamheid. Seks voor het huwelijk wordt bijvoorbeeld door veel Thai niet gewaardeerd. Anderzijds is er wel de huur, de WIFI, pa en ma, en de telefoonrekening die moeten worden betaald. Ik schat in dat pragmatiek het dan wint van vroomheid.

Geef een reactie