Worden belazerd door je Thaise familie

belazerd door je Thaise familieAls je een Thaise vriendin of vrouw hebt, dan krijg je daar gratis en voor niks een Thaise familie bij. Met hier en daar ook een rotte appel, en voordat je het door hebt word je belazerd door je Thaise familie.

Laat ik vooropstellen dat ik gruwel van de vooroordelen over de Thai. Op diverse Thailand blogs wordt vaak geschreven dat Thai lui zijn. Nou, ik ken er niet eentje. Sterker nog: ik ken Thai die harder werken dan wie in Nederland dan ook. Dagen van 14 uur per dag, de zorg over de ouders, en dat zes dagen per week. Ik wil ze wel de kost geven die het in Nederland nadoen.

Thais ingeburgerd

Laat ik ook vooropstellen dat het grootste deel van schoonfamilie geweldig mensen zijn. Het heeft even geduurd, ze hebben de kat uit de boom gekeken, maar nu ben dan echt een van hun. Het khun John is veranderd in Naa John en het woord ‘farang’ is al helemaal verbannen. Ook is alle verlegenheid als Nederlandse sneeuw voor de Thaise zon gesmolten. Er worden gewoon in mijn buurt winden en boeren gelaten en daar wordt dan hartelijk om gelachen.

Maar zoals in elke familie kent ook deze een paar zwarte schapen. In mijn schoonfamilie gaat het om twee schoonbroers. De jongere is een simpele man die een relatie heeft met een veel oudere vrouw. Hij is net 30, zij is 47. Deze jongere broer trekt veel op mijn zijn oudere broer, die veel geslepener is. Maar niet slim genoeg, want hij valt iedere keer weer door de mand.

Afscheidsfeestje

Samen met mijn vrouw had ik een afscheidfeestje georganiseerd. Ik ging namelijk weer richting ons kikkerlandje, en om niet weer een hele familietoer te moeten maken om van elk afzonderlijk afscheid te nemen, leek ons dit een aardig idee. Ik fronste wel mijn wenkbrauwen toen mijn vrouw zei dat ze het feestje bij haar jongere broer wilde houden. Ik voel me daar nooit zo welkom en heb het idee dat ze steeds grapjes in het Isaanse dialect ten koste van mij maken. Maar het ‘die heeft namelijk veel ruimte in zijn fabriekje’ klonk plausibel en ik ging akkoord.

Alleen tijdens het feestje kregen we de rekening gepresenteerd. Ik ben ondertussen Thai genoeg om dan niet te tonen wat ik op dat moment van het bedrag vind dat er op het papiertje stond gekrabbeld. Maar van binnen begon ik te koken. Ik keek mijn vrouw aan en zag dezelfde woede. Ik ben ondertussen ook Thai genoeg om het vervolgens aan haar over te laten om dit appeltje met de schoonbroers te laten schillen.

Belazerd door je Thaise familie

Ze heeft uiteindelijk de helft gegeven. Dat klopt aardig, zo berekende ik later op weg naar huis. Er was een anderhalve fles whisky (100 Pipers, niet bepaald dure whisky) en soda. Samen zo’n 1200 baht. Er waren in totaal zo’n 15 gerechten, en als je die op straat zou kopen was je rond de 1000 bath kwijt geweest. Dit keer had de vrouw van de oudere broer zelf gekookt, dat is dus een stuk goedkoper. Maar leven en laten leven:  Het verschil is voor haar voor de tijd en de moeite die ze erin  had gestoken.

Ik vind dit soort voorbeelden zo ontzettend jammer, omdat het de stereotypieringen alleen maar in het kwadraat zal versterken. Ik hoor ze alweer: ‘Zie je wel, ze zijn lui en zijn alleen maar op mijn geld uit. Zelf werken en geld verdienen, dat willen ze niet. Ze halen het wel bij de farang. Zie je het zelf nu in, nu je bent belazerd door je Thaise familie?’.

Onzin, het overgrote deel van de Thai werken hard voor een beter bestaan voor zichzelf en vooral voor hun kinderen.  Zo ook het merendeel van mijn schoonfamilie. Je hebt hier en daar gewoon rotte appels. Die heb je overal. Ook in Nederlandse families.

Alles over Thailand vind je op Hier is Thailand 


2 gedachten over “Worden belazerd door je Thaise familie”

  1. Ook zonder te worden “belazerd” kost het al genoeg. Ben 10 jaar getrouwd. We wonen in Nederland. Het is niet zo dat er elke maand geld wordt gestuurd, maar als we naar Thailand gaan geeft mijn vrouw fors uit aan haar familie. Goed, van haar haar eigen bankrekening. “Heb ik zelf voor gewerkt” Ja schat! Maar wie betaald huur gas etc? Ik. Alleen daardoor kan je ieder jaar een paar duizend euro aan je ouders spenderen.
    Past niet in de Thaise “logica” “Als je alleen was gebleven had je dat toch ook moeten betalen? Geen oplichten, maar wel een dure hobby zon Thaise! Een Nederlandse schoonfamilie kost mij normaliter geen poen ,

  2. Een Fillipijnse man gaf mij eens het volgende advies. Jullie Europeanen denken met aziatische vrouwen om te kunnen gaan zoals met jullie vrouwen. Alles met haar overleggen. Fout! Zij interpreteert dit als zwakte en neemt het roer over. Als je niet gelijk laat blijken wie de baas is ben je verloren. Later niet meer te corrigeren.

Geef een reactie