Zijn diepe gesprekken met je Thaise vrouw mogelijk?

diepe gesprekken met je Thaise vrouwOm je relatie goed te houden moet je veel praten. Soms zelfs van die persoonlijke gesprekken, die pijn doen. Maar zijn diepe gesprekken met je Thaise vrouw wel mogelijk?

Er zijn van die gebeurtenissen in je leven, waarvan je even van je stuk raakt. Blij, verdrietig, verward. Je hebt dan een schouder nodig, een luisterend oor. Of gewoon iemand die klaar zit met een doos tissues. Het liefst vind je dat bij je eigen geliefde. Onlangs maakte ik zelf zo’n moment mee. Na bijna 30 jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest, zag ik mijn jongere zus weer terug.

De ontmoeting

Ik loop door een winkelstraat in Haarlem, op zoek naar het café waar we hebben afgesproken. De zon schijnt fel in mijn gezicht, waardoor deze ontmoeting een extra dimensie lijkt te krijgen. Alsof het een soort film is. Mijn telefoon gaat. Als ik ‘m wil opnemen, glijdt hij bijna uit mijn handen. Ik haal diep adem en krijg mijn zenuwen weer onder controle. “ Waar ben je?” vraagt mijn zus. Ik beschrijf de straat. “Ik zie je! Draai je eens om!” zegt ze.

Daar staat ze. Ze is groter dan ik me had voorgesteld, ze was negen jaar oud toen ik haar voor het laatst zag. We kijken elkaar aan, zoeken naar overeenkomsten. Het lijkt alsof een film in slow motion wordt afgespeeld. “Hai” en “ Tja wat zeg je op zo’n moment” klinkt het tegelijkertijd. Het magische moment is verbroken, we gaan naar binnen.

Praten tot onze tongen zeer doen

Zes-en-een-half uur praten we onafgebroken. Over zaken die we gemeen hebben, het geweld thuis. Hoe we verder zijn gegaan toen we uiteindelijk het ouderlijke huis hebben verlaten. Hoe we totaal doorgedraaid de wijde wereld instapte en hoe we op een wonderbaarlijke manier toch op onze pootjes terecht zijn gekomen.

diepe gesprekken met je Thaise vrouwOndertussen geniet ik van haar. Wat heeft ze een mooie open blik. Ik zie kleine gebaartjes die ik herken. Ik zie dat ze geen sieraden draagt, net als ik. Maar ik zie ook verschillen. Ze is een chaoot, daar waar de resten van een voormalige control freak in mij huizen. En al die tijd dartelt er een jongeman van bijna 8 jaar om ons heen. Haar zoon. Ik ben oom!

De terugweg naar het zuiden van het land maak ik nauwelijks bewust mee. Duizenden vragen zoemen door mijn hoofd. Ik besef me dat mijn zus en ik nog lang niet zijn uitgesproken. Maar ook praktische zaken: hoe ga je met een zus om? Hoe vaak bel je die? Wat doe je voortaan met de Kerst? Ik kom totaal verward thuis.

Diepe gesprekken met je Thaise vrouw

Mijn vrouw zit tv te kijken. Ze kijkt me vragend aan. Ik schenk een glas wijn in, en begin te vertellen. De vragen waarmee ik worstel, vuur ik op haar af. Maar ik zie dat ze het niet kan volgen. De Nederlandse taal die ze beheerst is erg goed na vier jaar, maar niet goed genoeg voor een diep gesprek. Het zal ook wel vreemd zijn. De meeste Thaise mannen zijn niet van die praters. Als die al iets laten spreken dan zijn het vaak hun vuisten.

Maar ook haar boeddhistische inslag vormde een obstakel. Op mijn twijfels reageerde zij met tegeltjeswaarheden. Normaal lig ik dan dubbel van het lachten, maar nu frustreren ze me. Na een tijdje gaf ik de moed op. Een paar dagen later kon ik met een goede vriend wel een diep gesprek aan. En dat luchtte me enorm op. Maar hoe goed die vriend ook is, ik had het toch liever die avond het met mijn lieve vrouw besproken.

2 gedachten over “Zijn diepe gesprekken met je Thaise vrouw mogelijk?”

  1. John, wat een ontroerend verhaal. Dertig jaar je eigen zus niet hebben gezien, terwijl die ook gewoon in Nederland rondliep. Tenminste dat maak ik eruit op. En dan elkaar weer ontmoeten. Moeilijk voor te stellen hoe dat is. Misschien maakt dat het wel lastig om erover te praten, zowel voor Thai als Nederlanders…

  2. wat super dat jullie elkaar weer ontmoet hebben en samen hebben kunnen praten, herinneringen kunnen ophalen en ik wens jullie het beste voor een mooie toekomst samen.

Geef een reactie