Een Thai kan niet zonder Thais eten

thais etenThai houden van eten. Thai houden vooral van hun Thais eten, waar ter wereld ze ook zijn. Ze kunnen simpelweg niet zonder hun ‘ahaan Thai’.

“It’s the most wonderful time of the year”, zingt Andy Williams over de feestdagen. Mijn vriendin was in de laatste twee weken van december en de eerste week van januari in Nederland om dit eens mee te maken. In Europa – lees Frankrijk, Groot-Brittanië, België en Nederland – was ze al wel vaker geweest, maar nog nooit tijdens deze periode.

Ik haalde haar op zaterdagavond op van Schiphol. Eenmaal thuisgekomen begon ze meteen vol goede moed haar koffer uit te pakken. Binnen no-time lag het bed naast een karrenvracht aan kleren vol met zakjes curry paste, flessen sauzen, pakken kokosnootmelk, noedels en zelfs citroengras. Op dat moment was mij nog niet duidelijk wat ze allemaal van plan was. Tot de volgende ochtend… Ik smeerde vrolijk mijn broodje hagelslag, terwijl zij driftig in de koelkast dook om te kijken wat ik allemaal in huis had.

De zoektocht naar meer Thais eten

“Jij hebt ook niet veel in huis”, mompelde ze. Uit die opmerking maakte ik op dat een gang naar de supermarkt noodzakelijk was. Voor mij is een bezoekje aan Albert Heijn simpel: ik ga met een boodschappenlijstje naar binnen en sta het liefst zo snel mogelijk weer buiten. Mijn vriendin ziet dat anders: zij struint ieder gangpad af om te kijken wat ze er allemaal hebben.

Een bezoekje aan de lokale Aziatische supermarkt bezorgde haar nog meer plezier. Ze sprong een gat in de lucht toen ze zag wat ze hier allemaal kon kopen. Al snel raakte het winkelmandje aardig gevuld met instant noedels, diepvriesgarnalen en groenten zoals egg plant. Met een grote glimlach liep ze de winkel uit: zij kon nog meer Thais gaan koken.

Dag broodje hagelslag

Gelukkig hou ik van Thais eten, vooral als het op de authentiek Thaise manier wordt klaargemaakt. Mijn vriendin heeft de kookkunsten van haar moeder goed afgekeken, want het smaakte echt net zoals in Thailand zelf. Mijn broodje hagelslag maakte ’s morgens plaats voor noedelsoep met kip of varkensvlees. Datzelfde broodje hagelslag ruimde ’s middags het veld voor laarb salmon – zalm op z’n Thais klaargemaakt.

Na die drie weken raakte ik aardig gewend aan ‘mijn nieuwe eetgewoonte’. Tot ik in het nieuwe jaar op zondagochtend weer met datzelfde broodje hagelslag voor mijn neus zat. Mijn vriendin belde me dat ze was aangekomen in Bangkok en daar op het vliegveld noedelsoep aan het eten was. Het broodje hagelslag smaakte niet verkeerd, maar ik verlangde stiekem naar Thais eten. Niet veel later stond ik ook in de Aziatische supermarkt…

Geef een reactie