Hoe denkt de Thaise vrouw over geld

Thaise vrouw over geldJarenlang verbaas ik me er al over hoe makkelijk Thaise vrouwen zich financieel afhankelijk maken van hun westerse man. Waarom doen ze dat? Na een gesprek met een vriendin ben ik eruit en weet ik hoe de Thaise vrouw over geld denkt. 

Nou, maar meteen een voorbehoud maken: Dit geldt niet voor alle Thaise vrouwen, dat zou te kort door de bocht zijn. Maar ik zie deze manier van redeneren vaak bij Thaise vrouwen die in Nederland en België wonen.

Gesprek

Mijn vragen en het zoeken naar antwoorden begon toen ik een telefoongesprek opving van een Thaise met haar man. De vrouw vroeg aan haar man waar het huishoudgeld bleef. Dat vond ik vreemd, want de vrouw in kwestie werkte en had dus ook zelf loon.

Toen ik dat aan haar vroeg zei ze ‘Het geld dat ik verdien is mijn geld’. Ik checkte dat nog maar eens voor de zekerheid. ‘Dat deel je dus niet me je man?’. Ze schudde haar hoofd. ‘Nee, het is mijn geld’.

Ik vroeg door ‘Wie betaalt er dan de huur, het eten, de kosten van je kinderen.’ Met enige verwondering in haar stem antwoordde ze ‘Mijn man’,

Vriendin

Dit gesprek verwarde me. Want er is dus in een Thais- Westers huwelijk sprake van het geld van de man. Dat voor de zorg en het gezin moet worden aangewend. En je hebt het geld van de vrouw. Dat alleen voor de vrouw is.

Ik legde dit onlangs voor aan een Thaise vriendin van me, die al bijna 20 jaar in Europa verblijft. En waarvan ik weet dat zij juist voor haar man zorgt, omdat die arbeidsongeschikt is geworden tijdens hun relatie. Hoe moet ik dat weer rijmen met wat de andere Thaise vrouw me verteld had?

Cultuur

Mijn vriendin legde het mij piekfijn uit. In Thailand is het de cultuur dat de man voor de vrouw zorgt. Hij werkt en brengt zijn loon mee naar huis voor de zorg van het gezin.

Van westerse mannen wordt in Thailand sowieso gedacht dat ze veel geld hebben. En dus kunnen die veel makkelijker voor de vrouw, de kinderen en de familie zorgen.

Dat de kosten van levensonderhoud in Europa duurder zijn en de vrouw uiteindelijk een bijdrage moet leveren, gaat er bij een grote groep Thaise vrouwen niet in. Of het is simpel het probleem van de man. Want voordat zij in het leven van de hun man waren, moest hij toch ook alles zelf betalen?

Gezamenlijke rekening

Vandaar dat er in Thai-westerse relaties altijd veel gedoe is rond geld en de financiën. En dat veel Thaise vrouwen ook geld achter de hand houden, waar de man niets van weet.

Ik heb dat simpel opgelost door een gezamenlijke rekening te hebben, waar beide lonen op worden gestort. Mijn vrouw heeft een pas en ik ook. We bespreken met elkaar de grote en dure zaken die we willen kopen. In het begin van de relatie leidde dat soms tot spanningen. Maar nu na negen jaar niet meer.

Dat een grote groep Thaise vrouwen de bovenstaande manier van denken en dus van leven er op na houden, kun je hun nauwelijks kwalijk nemen. Ze hebben het meegekregen vanuit hun opvoeding.

Ze wonen nu echter in Europa, waar het meer gangbaar is om samen de kost te verdienen en voor het gezin te zorgen. Het is het beste om dit aan het begin van je relatie duidelijk te maken. Anders blijft je het als een blok aan je been meesleuren in je relatie.

Een gedachte over “Hoe denkt de Thaise vrouw over geld”

  1. ook ik heb een Thaise vrouw.ik betaal kosten,zoals huur gas licht water telenfoon verzekeringen. mijn vrouw ook eigen baan, betaald de boodschappen, en geeft mij een bijdrage.gaat prima zo.

Geef een reactie