Hoe mijn Thaise vrouw mijn levensvisie heeft veranderd

‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’. Klopt, als een bus. Als twee mensen een tijdlang samenwonen gaan ze dingen van elkaar overnemen. Soms zelfs dezelfde kleur jassen dragen (oh God, nee he!). Maar mijn vrouw heeft bij mij een diepere snaar geraakt. Ze heeft mijn levensvisie totaal op zijn kop gezet.

Thais Boeddhisme

Nadat ik mijn vrouw had leren kennen heb ik me maar eens verdiept in het boeddhisme. Al snel kwam ik er achter dat de Thai een beetje zijn afgedwaald. Een beetje veel. Ze hebben een mengvorm uitgevonden van boeddhisme, hindoeïsme en animisme (het geloof in geesten). En hoewel het boeddhisme me aanspreekt, want het is een levenswijze, heb ik helemaal niets met het Thais boeddhisme. Want dat is een religie.

Soms ben ik zo dom om te vragen hoe een bepaalde god heet en wat ie doet. Ik krijg dan een hele uitleg van mijn vrouw, maar halverwege haak ik al af. Veel te ingewikkeld. Het ironische is dat Boeddha een soort Luther was voor het Hindoeïsme. Hij vond dat geloof veel te ingewikkeld en dat kon volgens hem niet kloppen. Vervolgens ging hij in afzondering en bereikte de verlichte status. En ontwikkelde een levenswijze volgens het KISS-principe (keep it simple stupid) .

De Thai hebben voor een groot deel dat weer teruggedraaid. Want Boeddha had niks met goden, en de Thai des te meer! En op één been kun je niet lopen, dus doe er maar een paar meer. Elke volle maan zit mijn vrouw voor het huis te bidden om de geesten in de grond gunstig te stellen. Met wierook, wat te eten en te drinken. Die moeten ook tevreden gesteld worden, want als ze boos zijn loopt het verkeerd af met ons huis. Misschien wel een meteoriet of vliegtuig dat zich in het dak boort.

Dukkha dus passief

Toch huist de basis van het boeddhisme nog in vrijwel elke Thai. Het beginsel van het boeddhisme is de Dukkha: Het leven is lijden, dat lijden komt voort uit verlangen, dat lijden is te verlichten door verlangen op te heffen. En dat doe je via het achtvoudig pad. In die acht regels zit de reden besloten waarom veel Thai niet zo doelgericht en oplossingsgericht zijn als wij graag zouden zien.  Passief dus. Misschien wel gewoon lui. Tenminste, in onze westerse ogen.

De leer van Boeddha vertelt ons namelijk dat we niet vooruit moeten kijken, niet terug moeten blikken, maar simpelweg te leven in het hier en nu. Wat door velen dus wordt gezien als luiheid of een karakterfout, is in feite een volksaard. Net als onze Calvinistische inslag. Daarom botst het ook vaak. Waar wij verwachten dat iemand tenminste twee minuten voor een afspraak verschijnt, is bij de Thai een afspraak pas een afspraak als er iemand op komt dagen.

Boeddhisme in de praktijk

Het verbaasde mij altijd dat mijn vrouw de dag begon, zonder enige vorm van planning. Alles wat op haar pad kwam werd terstond afgehandeld, alles wat er nog gedaan moest worden bleef vervolgens liggen. Net als iedere andere westerling werd ik daar helemaal gek van. Dat kan toch veel efficiënter, dacht ik. Mijn vrouw moest daarom lachen. “Het heeft geen zin om plannen te maken, want er komt altijd iets tussendoor. Daar gaan je mooie plannen waar je zoveel tijd aanbesteed hebt. En vervolgens verlies je nog meer tijd om je plannen aan te passen.”

Wat ze feitelijk vertelde was dat we ons leven niet zo goed in de hand hebben als we zelf denken. Het gedeelte waar wij werkelijk invloed op uit kunnen oefenen is erg klein. Ik vond het erg moeilijk haar gelijk te geven, maar besloot de proef eens op de som te nemen. Ik zag in mijn werkrooster dat ik over twee weken een probleempje had. Ik had met de garage afgesproken voor een noodzakelijke APK voor mijn auto, maar ik moest ook werken. Normaal zou ik in de telefoon klimmen en druk bezig zijn om die dienst te ruilen. Nu deed ik niets.

Ik zag het probleem, erkende dat er een probleem was, en liet het rusten. Een paar dagen belde een collega op. Of ik met hem kon ruilen? Het was dringend! Ik ruilde met hem. Zijn en mijn problemen waren opgelost. Zonder enige moeite of energieverlies. Sindsdien handel ik steeds volgens dit principe.

Zo heeft mijn Thaise vrouw mijn levensvisie veranderd

Het is verbazingwekkend hoeveel problemen zichzelf oplossen, zonder dat je ook maar iets doet. Sterker nog, terugkijkend zie ik hoe vaak ik juist problemen veroorzaakte door wel handelend op te treden. Door haastig de verkeerde besluiten te nemen. Van de regen in de drup. Of nachten wakker te liggen, overmand door zorgen hoe ik dit varkentje moest gaan wassen.

Zo beschouwt hebben de Thai het zo slecht nog niet bekeken. Niks luiheid, of passief. Ze verspillen gewoon minder energie. En in land waar het kwik vaak boven de 35 graden komt is dat gek nog niet gedacht.

Mijn vrouw en ik? Wij hebben nog zelden ruzie. Want wij zien het probleem wel, erkennen dat er een probleem is en doen vervolgens… niks. Het lost zichzelf vanzelf op.

Geef een reactie