Huwelijkscrisis met je Thaise vrouw voorkomen

huwelijkscrisis met je Thaise vrouwHet merendeel van de relaties tussen Nederlandse mannen en Thaise vrouwen loopt uiteindelijk op de klippen. Hoe kun een huwelijkscrisis met je Thaise vrouw voorkomen?

Het overkwam me afgelopen zomer zelf. Totaal uit het niets, tenminste zo voelde het voor mij, stelde mijn vrouw “Ik wil scheiden”. Je begrijpt dat de schok enorm was, want voor mij was er geen wolkje  aan de blauwe hemel. Ik maakte wel een moeilijke periode door, omdat ik kwakkelde met mijn gezondheid. Maar verder leek mijn leven, en dus onze relatie, prima in balans. En toch kwam ik in een huwelijkscrisis terecht.Wat ging er mis?

Een groot deel van de mannen die bovenstaande lezen en al gescheiden zijn, zullen nu ja-knikkend achter hun scherm zitten. Plotseling, abrupt, zonder enige aanleiding sloeg de sfeer van warm naar ijzig om. Maar als je diep in je hart kijkt, dan klopt dat niet. We, ik niet uitgezonderd, hebben misbruik gemaakt van het stilzwijgen van onze Thaise liefjes. Maar zij hebben een geheugen waar een gemiddelde olifant jaloers op is.

Thaise vrouwen zeggen niet dat je iets verkeerd doet, dat je hun pijn doet en op hun hartje trapt. Ze hullen zich in stilzwijgen. Als ze het namelijk wel zeggen, dan is er een kans dat jij je stem gaat verheffen en dat er ruzie ontstaat. En zoals je ondertussen vast weet, is schreeuwen not-done bij de Thai. Je verliest gezicht ten opzichte van de buren, familie, kinderen of vrienden. Dus houden de Thaise dames liever hun mond. Ondertussen stapelt het leed zich op tot een enorm stinkende berg rotzooi. Op een dag doe je haar weer pijn en stort die berg in. Als een tsunami golft de hele rotzooi dan over jou heen. Met als gevolg: einde relatie.

Hoe voorkom je een huwelijkscrisis met je Thaise vrouw?

Huwelijkscrisis 1Over het algemeen zijn Thaise vrouwen na het besluit dat ze hun relatie beëindigen resoluut. Ze willen niets meer met hun partner te maken hebben. Toch heb ik mijn vrouw zover gekregen om geduld te hebben en een serie gesprekken met mij aan te gaan. Hoe ik dat heb gedaan? Door haar precies te vertellen wat er bij een scheiding gebeurd. Daar wordt namelijk niemand blij van, ook je Thaise partner niet.

Vervolgens hebben we gepraat, gepraat en gepraat. Ik heb haar al haar gal over mij laten spuien. Keer op keer totdat ze het kwijt was. Vervolgens hebben we afspraken gemaakt, die we eigenlijk al veel eerder hadden moeten maken. Ik zal moet beseffen dat ik getrouwd ben met een Thaise, maar zij zal moet beseffen dat ze getrouwd is met een Nederlander. Dat betekent dat er cultuurverschillen zijn. Dat klinkt heel logisch, maar we vergeten het toch. Die cultuurkloof kun je alleen maar overbruggen (niet dichten, want dan heb je ineens en Nederlandse vrouw of zij een Thaise man) door te praten, praten en nog eens praten.

Thaise vrouw heeft de broek aan

Praten met je partner is tegennatuurlijk voor een Thaise vrouw.  Zeker niet over gevoelens. Dat moet je als kaaskop goed in je oren knopen. Ben dus ook niet dominant in die gesprekken. Stel vragen aan je vrouw, laat haar uitspreken (ook al vertelt ze het verhaal drie keer, want dat zit nu eenmaal in de Thaise taal verscholen) en doe je best om haar te begrijpen. Dat is best moeilijk als haar Nederlands en jouw Thais niet verder komt dan het vakantieniveau “Hallo, hoe gaat het en mag ik drie bier.” Heb geduld!  Zoek niet meteen naar oplossingen voor problemen, probeer die samen te vinden. Draag ideeën aan.

huwelijkscrisis met je Thaise vrouwThaise vrouwen (zeker de wat ouderen) zijn gewend om hun eigen boontjes te doppen, moeten dus wennen aan het idee van een man die mee wil beslissen. Ik zal veel mannen een glimlach op de lippen toveren als ik zeg dat er in een Thaise Nederlandse relatie vaak maar één de broek aan heeft. En dat is niet de man.Onderhoud en werken

Een relatie is werken. Liefde is een werkwoord. Liefde moet onderhouden worden. Trap niet in de val dat je Thaise lief alle leed in jullie relatie aankan. Ook al ziet het er van de buitenkant wel zo uit. Net zo als je vrienden en familie tijdens een feestje altijd zeggen ‘dat je een geweldige lieve vrouw hebt die alles voor je doet’. Jij weet dat als de laatste de voordeur is uitgewandeld, de glimlach van je liefs gezicht verdwijnt. En ze spontaan verandert in een gewone vrouw. Die de rest van de avond loopt te klagen over jouw familie.

Het is het waard om te vechten voor je relatie: Elke crisis waar je uitkomt, maakt je sterker. Mijn vrouw en ik zijn gelukkiger dan voor onze huwelijkscrisis.

Geef een reactie