Liegen is moeilijk voor gelovige Thai

Liegen is moeilijk voor gelovige ThaiIk heb mijn vrouw nog nooit op een leugen kunnen betrappen. Wel dat ze de waarheid voor me verborgen houdt. Maar een leugen niet. Want liegen is moeilijk voor gelovige Thai.

‘Vind je me eigenlijk knap?’ Ze kijkt me een beetje meewarig aan. Twee seconden, en gaat dan weer door waar ze mee bezig is. Stomkop als ik ben herhaal ik de vraag. Ze zucht en draait zich om. “Lieverd, je bent erg charmant, maar de tijd dat je knap was ligt al een tijdje achter je’.  Kadeng, daar sloeg mijn ego te pletter.

Eerlijk tot op het botte af

Mijn vrouw is eerlijk, altijd, tot op het botte af. Dat komt omdat ze een diep gelovige boeddhist is. We hebben een soort altaar thuis waar Boeddha staat te prijken, met tal van foto’s en tekeningen  van andere belangrijke boeddhisten er omheen. Een paar glaasjes voor theelichtjes en kandelaars voor kaarsen. Een met gekleurd zand gevuld glaasje om de wierookstokjes in te steken als ze eenmaal branden. Rond halve- en volle maan zit ze er te mediteren en te bidden. Buiten het huis branden dan ook kaarsjes en wierookstokjes. Voor de buitengeesten.

Liegen is moeilijk voor gelovige ThaiHet boeddhisme kent de vier Edele Waarheden die vertellen dat het leven lijden is, dat het lijden voortkomt uit verlangen en dat lijden te verlichten is door dat verlangen te verminderen, en dat kan je dan weer doen door het Achtvoudige Pad  te bewandelen. Dat zijn acht regels die je leiden naar Verlichting. Een van die regels is: Juist spreken.

Liegen is moeilijk voor gelovige Thai

En daar zit ‘m de kneep waarom gelovige Thai moeite hebben met liegen. Vaak proberen ze, en dat doen ook minder gelovige Thai, een leugen te voorkomen door er omheen te praten. Je krijgt gewoon een stortvloed aan informatie, maar net juist niet het antwoord op de vraag die je gesteld hebt.

‘Vind je dat ik dikker ben geworden?’ vraag ik. “Liefje, jij vindt het fijn als je ’s avonds laat van je werk thuis komt, om dan een wijntje te drinken en wat Franse kazen te eten. Dat je dat fijn vind, is goed voor je’.  ‘ Oh, je vind me gewoon dik geworden dus’, dring ik aan. ‘Ik vind je mooi zoals je nu bent’. “Liefje, ik vraag of je me dik vindt’. Nog een keer probeert ze het ‘Als je er niet lekker bij voelt, dan moet je misschien weer gaan hardlopen’.  “Jezus, geef me eens antwoord op mijn vraag’. Zij met vlammende ogen  ‘ja lief je bent flink dikker geworden sinds  ik je ken’.

Kortom, als je een relatie hebt met een gelovige Thai en last hebt van een ego dat niet tegen een klein deukje kan, adviseer ik je dat om bepaalde vragen gewoon niet te stellen.

Geef een reactie