Drie manieren om te trouwen in Thailand

Trouwen in ThailandEr zijn drie manieren om te trouwen in Thailand.  De belangrijkste daarvan is het boeddhistische huwelijk, Dan heb je nog het wettelijk huwelijk en een vorm die het best te vergelijken is met een soort van samenlevingscontract.

Ik zet de verschillende manieren om te trouwen in Thailand, met daarbij de uitleg op een rijtje:

De Tussenvorm

Wen er maar aan: In Thailand is overal een oplossing voor of er wordt een oplossing gezocht. Een Thai kan niet leven met het idee dat er een Zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt, dus alle problemen worden opgelost of totaal genegeerd.

Mochten jij en je toekomstige aanstaande nog niet zeker van de zaak zijn, maar je wilt toch je vrouw helpen haar schuld aan haar ouders in te lossen, dan is daar uiteraard iets voor bedacht. Het is een soort samenlevingscontract.

Je trouwt niet, er komt geen ceremonie, geen feest, maar je mag wel samen bij elkaar wonen en samenleven. De traditionele Thai zijn nogal preuts als het gaat om relaties. Geen handje vasthouden, geen openbaar gezoen, en als je niet getrouwd bent is er openlijk voor uitkomen dat je een relatie hebt al helemaal niet bij.

Je vraagt wel om toestemming aan de ouders en je betaalt de afgesproken bruidschat. Mocht je relatie blijken te werken, dan kun je later altijd nog ceremonieel trouwen en een feest geven. Je hoeft dan uiteraard niet opnieuw sinsod te betalen.

Mocht het niet werken, dan kun ga je uit elkaar. Zonder poespas. Hij of zij pakt haar spullen en vertrekt. Je krijgt overigens je bruidschat niet terug, dat geld ben je kwijt

Trouwen in ThailandTrouwen in Thailand: Boeddhistisch huwelijk.

Dit wordt door de Thai gezien als het belangrijkste huwelijk. Heel vaak wordt er wel Boeddhistisch getrouwd, maar niet wettelijk. Het is een vorm die vrijwel identiek is aan het hierboven beschreven. Alleen is er wel een ceremonie en een feest. En er gaat een verlovingsfeestje aan vooraf, waarin de hoogte van de bruidschat wordt bepaald.

Huwelijk is eigenlijk een verkeerd woord, want je kunt niet boeddhistisch scheiden. Het is gewoon een kwestie van elkaar aankijken, zien dat het niet meer gaat en afspreken dat het ‘huwelijk’ over is.

Ook dan krijg je de bruidschat niet terug. En dus spreekt het voor zich dat het erg oplichtinggevoelig is. Er zijn verhalen van vrouwen die met twaalf mannen tegelijkertijd getrouwd waren, alleen om de sinsod op te strijken. Uiteraard westerse mannen, want die snappen de cultuur toch niet. En zijn beschaafder dan de Thaise man. Als die laatste door zou krijgen dat hij is opgelicht, dan vallen er doden.

Zo doen wij westerlingen dat niet. Wij gaan naar de politie, die je vervolgens hard uitlachen. ”Daar hebben we weer zo’n sukkel”, en vervolgens net doen of ze je helpen, maar feitelijk niets uitvoeren.

Trouwen in ThailandTrouwen in Thailand: Het wettelijk huwelijk 

Er zijn verschillende manieren om je huwelijk wettig te maken. Je kunt net als in Nederland op het gemeentehuis trouwen. Je kunt zelfs twee keer trouwen, eerst boeddhistisch en daarna voor de wet. Of andersom. En je kunt je boeddhistisch huwelijk wettig laten verklaren door twee getuigen mee te nemen.

In al deze gevallen is er een hoop gedoe met papieren en formulieren. Jij moet je paspoort en geboortecertificaat in het Thais laten vertalen. En dan moet je dat dan weer in Nederland laten registeren. Je zult dan dezelfde ambtelijke molen in Nederland moeten doorlopen.

Alle formulieren zullen dan van het Thais naar het Nederlands moeten worden vertaald. En de IND moet ook niet het idee hebben dat je huwelijk niet uit liefde is voortgekomen, want dan komen er tal van onderzoeken en duurt het een tijdje voordat het je een trouwboekje krijgt thuis gezonden.

Wat je ook kunt doen is boeddhistisch trouwen in Thailand en dan vervolgens voor de wet in Nederland. Als je een beetje geduld hebt kun je dat laatste ook gratis doen, veel gemeenten hebben dat nultarief nog. Je betaalt dan alleen voor het trouwboekje. Overigens moet het geboortecertificaat van je vrouw wel van het Thai naar het Engels of Nederlands zijn vertaald. Maar deze vorm is volgens mij de makkelijkste. Ik heb hem zelf ook namelijk toegepast.

En zo ben ik twee keer met dezelfde vrouw getrouwd. Een keer boeddhistisch in Thailand en een jaar later voor de wet in Nederland.

Geef een reactie