Nederlandse mannen met Thaise vrouwen: François

Nederlandse mannen met Thaise vrouwen: François François Eyck, 55 jaar, als fotograaf veel op reis en ben in 2006 uitgenodigd om eens mee naar Thailand te gaan. Die uitnodiging voor 10 dagen is het begin geworden van een pendeldienst richting Bangkok. Thailand is een geweldig land, eten klimaat en foto’s maken, wat wil je nog meer. En ook ik ging voor de bijl en ontmoette daar een Thaise vrouw. Mettha.

Hoe en waar heb je je vrouw ontmoet ?

Ik heb mijn toenmalige vriendin als masseuse ontmoet. Ik werd door het ziekenhuis naar haar verwezen. Als gevolg van een auto-ongeluk in mijn jeugd, slaat een griepje vaak op mijn spieren en dan speciaal op mijn rug. Ik kwam maar niet van de koorts en het hoesten af en na een bezoek aan het ziekenhuis werd ik naar Mettha gestuurd. Ik kon niet op of af en een paar dagen later zou ik naar Nederland terugvliegen. Ze heeft me toen een aantal malen behandeld, pijnlijk maar effectief en ik was weer redelijk vlieg klaar. De volgende keer dat ik in Thailand kwam, ben ik haar weer gaan opzoeken en toen is de zaak opgang gekomen.

Was je meteen overtuigd dat dit de liefde van je leven was ?

Nee, dat was ik niet. Het was wel een hele bijzondere ervaring de eerste ontmoetingen. Je komt iemand tegen die je van de pijn verlost, pijn waar ik ook buiten de griep veel last van heb. Zo iemand maakt met een aantal behandelingen je leven veel aangenamer. Ik denk dat veel mensen verliefd worden of gevoelens hebben of krijgen van hun therapeut(e). Als een echte man had ik eerlijk gezegd ook teveel pijn om aan liefde te denken. Bij de volgende trip naar Thailand en de hernieuwde kennismaking sloeg de vonk pas over.

Hoe reageerde vrienden en familie ?

Blij maar met een ondertoon. Door keuzes in mijn leven ben ik lange tijd alleen geweest en weer alleen, in de zin dat ik geen relatie heb. Ik voel met niet desperaat en op zoek. Ik sta achter mijn keuzes en de bij behorende situatie. Dingen kunnen natuurlijk altijd anders en soms beter. Mijn vrienden en familie weten dat inmiddels en de mededeling dat ik iemand ontmoet had, wekte dan ook wel wat verbazing. Meteen kwam het argument: onhandig zo ver weg.

Waren er uitzonderlijke negatieve of positieve reacties ?

Wanneer je als alleenstaande man terugkomt van een reis en je zegt dat je een vriendin hebt in den vreemde en het blijkt dan een Thaise te zijn ? Je kunt je dan maar beter voorbereiden op allerlei reacties. Eerlijk gezegd de meeste waren niet louter positief. Mettha is voor Thaise begrippen op dat moment zeker jong (37 jaar en moeder van twee kinderen). Ik ben op dat moment (51 jaar).

De meest extreme reactie kreeg ik op reis in Canada. Ik ontmoette daar net nieuwe mensen en de man vroeg na mijn verhaal, zonder daar over na te denken of te blozen, wat een hoer nu kostte in Bangkok. Zijn vrouw stond erbij. Ik heb toen gezegd dat ik dat niet zou weten en dat mijn vriendin geen hoer was en niet alle Thaise vrouwen hoeren zijn. Voor mijn gevoel duidde hij daar namelijk op. Hij draaide zich om en begon een ander gesprek. Hij was zich van geen kwaad bewust.

Heb je veel last van vooroordelen over Thaise vrouwen ?

Ik moet helaas zeggen ja. Ik denk dat bijna geen land in de wereld zo’n sticker op heeft als Thailand. Misschien is het omdat mijn vriendin uit Thailand komt. Het voelt als of iedereen een hele duidelijke mening heeft over Thailand en vooral Thaise vrouwen. Omdat ik niet tegen onrecht kan ben ik dat gaan bestrijden, wat voor vele een aanleiding was om er nog langer mee door te gaan, ben ik bang. Alles komt ter sprake van luiheid tot makkelijk, goed in bed, geldwolven, liegen, je kunt het niet verzinnen, het wordt over ze uitgestrooid. Een deel zal vast waar zijn. Wanneer je de argumenten ontdoet van de etnische sporen kunnen we ze dan niet op een grotere groep mensen plakken ?. Mijn mening en ervaring is, je hebt overal goede mensen en je hebt overal slechte mensen. Probeer te begrijpen waar het vandaan komt en kijk of je er mee kunt leven.

FE Thailand mf 077Ging de relatie van een leien dakje, of had je moeite met de taal en cultuurverschillen ?

De relatie ging zeker niet van een leien dakje, welke relatie gaat dat wel. Het feit dat je een andere taal spreekt en de taal die je gemeenschappelijk hebt (Engels) maar gebrekkig wordt gesproken door Mettha, maakt het er niet makkelijker op. Mettha’s Engels was gebrekkig maar mijn Thais stelde helemaal niets voor, dus ik kan en zal haar dan ook niets verwijten. Ook de cultuurverschillen spelen je parten in de relatie, het feit dat haar familie belangrijk is –belangrijker dan jezelf bent- is een lastig te verwerken zaak die voor mij wel wat tijd nodig had. Met begrip van hun cultuur kom je een heel eind. Het feit dat met Thaise mensen in het algemeen moeilijk afspraken te maken is vormt voor mij een groter probleem. Hun begrip van tijd en afspraak is heel anders, fundamenteel anders dan het mijne. Voor een groot gedeelte mijn probleem. Je zet als Westerling –wij willen helder communiceren- de ander onder druk. Ze willen geen gezichtsverlies lijden of ze willen niet onbeleefd zijn. Een duidelijk afspraak is moeilijk te maken. Een Westers gezegde dat rondt zwerft in Bangkok: een afspraak is pas een afspraak als ie voorbij is.

Stel dat je huidige relatie sneuvelt, zou je dan weer voor een Thaise vrouw gaan?

Ik ben nooit voor een Thaise vrouw gegaan. Ik ben voor Mettha gegaan en ‘toevallig’ is ze Thais. Helaas is mijn relatie met Mettha gesneuveld. Mijn Thaise vriendin had bepaalde kwaliteiten die ik erg waardeerde. Ik hoop dat ik die ook voor haar had, zou je haar moeten vragen. Zou ik vanwege die kwaliteiten weer een Thaise vriendin/vrouw zoeken. Ik weet het niet. Ik denk het niet. Ten eerste omdat ik op een persoon val en niet op een Thaise omdat ze Thaise is. Het hebben van zo’n relatie vergt heel veel, het zeker geen makkelijke weg. Ik merk dat ik heel erg gehecht ben aan duidelijkheid en dat is moeilijk te bereiken. Dit ligt niet aan een Thaise vrouw, meer aan de cultuur,  de situatie en de communicatie.

Is een relatie met een Thaise makkelijker of moeilijker dan met
een Nederlandse vrouw?

Ik denk dat een relatie nooit makkelijk is. Je probeert twee aparte levens bij elkaar te voegen, ieder met een eigen geschiedenis. Ik wens iedereen proficiat waarbij dat probleemloos is gegaan en blijft gaan.

De Thaise cultuur maakt dat een aantal zaken makkelijker gaan. Je hebt geen barst meer te zeggen over het huishouden en de inrichting, dus dat is geregeld. De Nederlandse cultuur maakt dat alles bevochten moet worden hmmm? Misschien hoor je het antwoord nog wel eens.

Wat is volgens jou het verschil tussen Westerse en Nederlandse relaties?

De problemen komen misschien wat later vanwege de Thaise cultuur, je krijgt wat andere problemen. Je moet mijns inziens gewoon bij elke relatie blijven praten, nadenken en het spel van geven en nemen spelen.

Tachtig procent van de relaties tussen Thai en Nederlanders sneuvelen.

Het verwachtingspatroon en het cultuurverschil wordt niet goed ingeschat. Dit samen met de taal en de Nederlandse onvriendelijkheid ten opzichte  van buitenlanders maakt denk ik dat het moeilijk is en blijft. Ook het vaak te grote leeftijdsverschil maakt dat mensen op een gegeven moment in een andere levensfase zitten als hun partner en dan nog meer dan met partners van gelijke leeftijd uit elkaar kunnen groeien.

En waarom redt jouw relatie het wel ?

Helaas.

De mijne heeft het niet gered. Voor mij werd het financieel moeilijk om naar Thailand te blijven gaan. Ik heb overwogen om naar Thailand te verhuizen. Ik heb het om meerdere redenen niet gedaan. Dan komt het moment dat je uit elkaar gaat groeien ondanks dat je dat niet wil. Ik heb toen besloten haar los te laten en haar niet langer te claimen en de kansen weer te geven iemand te vinden waarmee ze hopelijk gelukkig wordt en het leven kan delen.

Geef een reactie