Nederlandse mannen met Thaise vrouwen: Friso Poldervaart

In onze serie ‘Nederlandse mannen met Thaise vrouwen’ vandaag een jong stel. Friso Poldervaart (20), wonend en werkend in Chiang Mai, heeft al een tijdje een relatie met Nampan (23). 

Heb je een Thaise vrouw en vriendin en wil je meedoen aan de serie `Nederlandse mannen met Thaise vrouwen´? Geef dan antwoord op de vragen en stuur ze in: mail@lostinthailove.nl

Hoe en waar heb je je vrouw ontmoet?

Ik verbleef op dat moment voor vakantie in Bangkok. Ze werkte in de front-office van het hotel waar ik verbleef. Ik was absoluut niet op zoek naar een vriendin, en al helemaal niet in Thailand. Dat leek me zo lastig! Die afstand…. De rest is geschiedenis, haha.

Was je meteen overtuigd dat dit de liefde van je leven was?

Meteen durf ik niet te zeggen, maar de liefde groeide erg snel. Er was een connectie waarvan ik op dat moment niet zo goed kon plaatsen waarop het uit zou gaan lopen.

Het binnen en uitlopen van de lobby was een heel spannend iets, aangezien we elkaar op die momenten zagen. Later heb ik complete nachten in de lobby gezeten, gepraat en samen gegeten.

Onder haar collega’s werd ook snel duidelijk dat er iets aan het bloeien was. Dat maakte de situatie uiteindelijk makkelijker, omdat we beide wel instemden met die gedachten.

Hoe reageerden vrienden en familie?

Heel lang heb ik het ‘verborgen’ gehouden. Ik wilde eerst even de kat uit de boom kijken. Dat kwam vooral doordat ik terug ging naar Nederland en we op dat moment nog in de beginfase zaten.

Waren er uitzonderlijke negatieve of positieve reacties?

Uitzonderlijk positief! Iedereen vond het leuk en prima. Natuurlijk hebben mijn ouders waarschijnlijk wel even moeten slikken, maar door haar snel te introduceren in mijn familie (toen we samen 100% zeker waren van onze gevoelens) probeerde ik zo het ijs te breken. Dat is gelukt. Mijn vriendin kwam voor een maand naar Nederland op vakantie en is op fantastische wijze in de harten van mijn familie en vrienden gesloten.

Meteen hoorde ze er helemaal bij. Zo zaten we met zijn allen de EK wedstrijden van Oranje te kijken en zat mijn vriendin net zo hard mee te juichen als we een bal tegen de touwen schoten (Helaas gebeurde dat te weinig, maar dat is een ander onderwerp). Ging ze samen shoppen met mijn familie terwijl ik met werk bezig was, of kookte ze samen met mijn moeder een Thaise maaltijd voor ons. Ook hier ligt het er weer aan hoe zowel je vriendin als familie in elkaar steekt, maar als beide een positieve insteek hebben moet het goed komen.

Heb je veel last gehad van vooroordelen over Thaise vrouwen?

Ik heb het nooit zelf ervaren. Het zou kunnen zijn dat deze vooroordelen zijn uitgesproken, maar daar was ik in ieder geval niet bij. Echter staat het internet, waaronder deze site vol met informatie over Thaise vrouwen. In dit geval is dat op een goede en positieve manier, maar ga er vanuit dat vaak de mensen met negatieve ervaringen het eerst het internet opduiken om dit te verkondigen. Probeer je eigen grenzen te bepalen en daar niet over heen te gaan, leer van zowel de positieve als negatieve verhalen maar je laat je nooit negatief beïnvloeden.

Ging de relatie van een leien dakje, of had je veel moeite met de taal en cultuurverschillen.

Als je beide goed Engels spreekt kun je elkaar altijd vertellen wat je voelt. Dat is heel belangrijk. In het begin is dat moeilijk. Stel, je bent verschrikkelijk boos, je brein begint te koken en je voelt de woorden uit je buik omhoog komen. Je wil je gevoel uitdrukken maar moet eerst de vertaalslag maken. Dat is moeilijk!

Een voorbeeld van in de beginfase was toen we samen uit de douche stapten en de kamer ontzettend koud was door de airco. Doordat je hersenen de kou voelen zenden zij automatisch een commando naar je stembanden. Ik riep: Koud!

Mijn vriendin keek me vragend aan en begreep niet wat ik bedoelde. Ik betrapte mezelf erop dat dit automatisch gebeurde. Inmiddels spreekt mijn vriendin een woordje Nederlands, dus nu begrijpt ze dat wel!

De cultuurverschillen zijn van een veel complexere aard. Het grote voordeel is dat wij beide van een nieuwe/jongere generatie zijn. Ook de Thai veranderen, worden moderner en krijgen meer Westerse opvattingen. Echter is het vaak de traditionele achterban (familie) die nog niet goed om kunnen gaan met deze moderne waarden en op deze manier dus een soort van druk uitoefenen.

Vergeet niet dat familie het allerbelangrijkste is in Thailand, en dat de kinderen nog wel eens hun eigen gedachtegoed willen laten varen om hun ouders/familie niet teleur te stellen. Dit levert dus soms verschillen op. Echter moet je je als westerse man ook enigszins aanpassen aan de Thaise cultuur… doe je dat niet, dan denk ik dat het vroeg of laat toch een keer fout gaat.

Stel dat je huidige relatie sneuvelt, wat we echt niet hopen, zou je dan weer voor een Thaise vrouw gaan?

Eerlijk is eerlijk, Thaise vrouwen zijn fantastisch. Nog eerlijker: ja, ik val zeker op Thaise vrouwen. Echter heb ik geen idee of ik dan weer voor een Thaise vrouw zou gaan.. Als ik mijn hart verlies aan een vrouw uit Nederland kan dat net zo goed. Of Amerika, Ghana, Oezbekistan of China. Kortom, ik zou niet heel krampachtig opzoek gaan naar weer een Thaise vrouw, omdat ik niets anders zou willen.

Is een relatie met een Thaise makkelijker of moeilijker dan met een Nederlandse vrouw?

Het is moeilijk vergelijkbaar. Maar globaal gezien is dit natuurlijk moeilijker. Ik heb het voordeel dat ik in Thailand woonachtig ben, echter mis ik wel elke dag mijn familie en vrienden. Dit heeft niks te maken met mijn vriendin, maar wel met het verschil tussen een Thaise vriendin of een Nederlandse. Als ik niet zeker van mijn zaak was geweest, en niet ontzettend veel van mijn vriendin had gehouden had ik ook de keuze niet gemaakt om hierheen te verhuizen.

Wat is volgens jou het grote verschil tussen Westerse en Nederlandse relaties?

De culturele opvattingen. Waar wij in het Westen zeer vrij zijn in onze opvatting met betrekking tot tot het huwelijk, relaties etc. is het in Azië wat traditioneler. Waar in de jaren 70 in Nederland van je werd verwacht dat je ging trouwen zodra je vriendin in verwachting was en er nu in Nederland stellen zijn met twe kinderen die er bewust voor kiezen om niet te trouwen is dit in Azië op dit moment nog zeker niet het geval.

Tachtig procent van de relaties tussen Thai en Nederlanders sneuvelen. Wat is volgens jou de grootste oorzaak?

Te weinig communicatie waardoor je elkaar niet begrijpt. Of je nu met een Thaise bent of met een Nederlandse… Als je niet communiceert loopt uiteindelijk elke relatie op de klippen. Communiceren staat in directe verbinding met ‘elkaar begrijpen’ wat vooral in relaties tussen verschillende culturen ontzettend belangrijk is.

En waarom redt jouw relatie het wel?

Wij houden wel van een lekker potje praten, zijn beide van een nieuwe generatie en staan open voor elkaars mening, cultuur en achtergrond. Pas je aan, geniet van elkaars positieve en ook negatieve dingen. Dan is je relatie met een Thai één groot feest!

Geef een reactie