Nederlandse mannen met Thaise vrouwen: Harold Rolloos

Harold en NamIn onze serie ‘Nederlandse mannen met Thaise vrouwen’ vandaag opnieuw een jong stel. Harold (31) leerde Nam (33) via Facebook kennen en ontmoette haar vervolgens in Bangkok. Inmiddels zijn ze tien maanden bij elkaar.

Heb je een Thaise vrouw en vriendin en wil je meedoen aan de serie `Nederlandse mannen met Thaise vrouwen´? Geef dan antwoord op de vragen en stuur ze in: mail@lostinthailove.nl

Hoe en waar heb je je vrouw ontmoet?

Thaise vrouw? Haha, laten we het voorlopig maar op vriendin houden… Ik heb Nam ontmoet via Facebook. Ik stond op het punt om naar Thailand te vertrekken voor een vakantie van een paar maanden, toen we met elkaar in gesprek raakten op Facebook. Na eerst gechat te hebben, gingen we later Skypen en ook daar klikte het goed. Vervolgens heb ik haar in Bangkok ontmoet en vanaf dat moment is het allemaal gaan lopen. Op een relatie zat ik eigenlijk helemaal niet te wachten, maar een balletje kan soms raar rollen… We zijn nu alweer tien maanden bij elkaar.

Was je meteen overtuigd dat dit de liefde van je leven was?

Nee, eigenlijk niet. In eerste instantie was er van beide kanten slechts sprake van een vriendschap. Een maand of wat later – na een paar ontmoetingen – bloeide er plotseling iets moois op tussen ons. Inmiddels zijn we er allebei van overtuigd dat we goed bij elkaar passen en samen aan een toekomst gaan bouwen, hoe lastig ook met de grote afstand tussen Nederland en Thailand. Gelukkig is het tegenwoordig dankzij Skype en Viber makkelijk om contact met elkaar te houden, dat maakt het wel ietsje eenvoudiger.

Hoe reageerden vrienden en familie?

De eerste paar maanden hielden we de relatie voor onszelf om te kijken hoe alles zich ontwikkelde. Na verloop van tijd hebben we het natuurlijk wel bekend gemaakt. Mijn ouders zijn erg blij voor ons en ook mijn vrienden kunnen goed met haar opschieten.

Waren er uitzonderlijke negatieve of positieve reacties?

Ik heb hoofdzakelijk positieve reacties ontvangen. Nam heeft de feestdagen bij mij in Nederland doorgebracht en dus ook mijn familie en vrienden hier ontmoet. Dat klikte allemaal bijzonder goed en ze werd op een gegeven moment echt onderdeel van de familie. Dat gaf mij een heel blij gevoel, vooral omdat de cultuurverschillen groot zijn. Gelukkig staan mijn ouders daar heel open voor. Ze heeft zelfs Thais gekookt voor zowel mijn ouders als andere vrienden van mij, iets wat bijzonder goed in de smaak viel.

Heb je veel last gehad van vooroordelen over Thaise vrouwen?

Als we in Nederland op straat lopen, dan had ik af en toe wel het idee dat mensen met een bepaalde blik naar ons keken, al werden we er nooit op aangesproken. Het is jammer dat die vooroordelen er zijn. Natuurlijk zijn er legio voorbeelden te bedenken waarop die vooroordelen gebaseerd zijn, maar in ons geval is er geen sprake van. Dat komt denk ik vooral omdat wij van een nieuwe generatie zijn. Zij is opgegroeid in Bangkok, heeft in Engeland gestudeerd en werkt in een Amerikaans bedrijf. Daardoor is ze dus bekend met ‘onze cultuur’. Bovendien reist ze graag en heeft daardoor al veel van de wereld gezien.

Ging de relatie van een leien dakje, of had je veel moeite met de taal en cultuurverschillen.

We spreken allebei goed Engels en praten veel. Toch merken we af en toe dat het moeilijk is om je emoties uit te drukken, omdat Engels niet onze moedertaal is. Maar over het algemeen verloopt de communicatie bijzonder goed. Cultuurverschillen zijn er natuurlijk altijd, maar aangezien zij redelijk verwesterd is voor een Thaise zijn die wel kleiner dan bij een dame uit een klein plattelandsdorpje.

Stel dat je huidige relatie sneuvelt, wat we echt niet hopen, zou je dan weer voor een Thaise vrouw gaan?

Dat is moeilijk te zeggen… Ja, ik val op Aziatische vrouwen, maar het kan net zo goed zijn dat ik hier in Nederland een leuke dame tegen het lijf loop.

Is een relatie met een Thaise makkelijker of moeilijker dan met een Nederlandse vrouw?

Ik denk dat het moeilijker is, maar ik kan natuurlijk alleen voor mijn eigen relatie spreken. Ten eerste is de afstand een obstakel. Ze woont niet om de hoek en je mist elkaar verschrikkelijk. Verder kan de taal af en toe een probleem zijn, zoals ik eerder ook al aangaf. Tel daar nog de cultuurverschillen bij op en ik kan niet anders concluderen dan dat een relatie met een Thaise vrouw moeilijker is dan met een landgenote.

Wat is volgens jou het grote verschil tussen Westerse en Nederlandse relaties?

In Thailand wordt nog steeds veel waarde aan het huwelijk gehecht. Hier in Nederland ga je altijd eerst samenwonen en na verloop van tijd trouwen. In Thailand is dat echt anders. Daar komt nog eens een bruidschat bij, iets wat voor ons Nederlanders ook maar vreemd is.

Tachtig procent van de relaties tussen Thai en Nederlanders sneuvelen. Wat is volgens jou de grootste oorzaak?

Ik denk vooral de communicatie en in mindere mate de cultuurverschillen. Ook speelt jaloezie een rol hierin. Thaise vrouwen zijn verschrikkelijk jaloers. Enerzijds een teken dat ze echt om je geven, maar anderzijds kan het de spanningen soms hoog doen oplopen.

En waarom redt jouw relatie het wel?

Hoe langer we elkaar kennen, hoe beter het gaat. Onze relatie kwam na een korte vriendschap stroef op gang, maar inmiddels weten we steeds meer van elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat we steeds dichter bij elkaar komen en dat dit de bindende factor is binnen onze relatie.

Geef een reactie