Thaise vrouwen vieren Songkran in Wat Buddharama

Songkran in Wat BuddharamaUiteraard laten de Thaise vrouwen in Nederland het Thaise Nieuwjaar niet ongemerkt aan hen voorbij gegaan. Traditioneel vieren de Thaise vrouwen Songkran in Wat Buddharama in Waalwijk.

Van heinde en verre komen honderden Thaise vrouwen met Nederlandse partner, naar het Brabantse Waalwijk gereden. Ze moeten wel want Nederland is slechts drie boeddhistische tempels rijk. Wat Buddharama is gevestigd in een oude boerderij die doorlopend nog steeds wordt verbouwd en aangepast aan de wensen van de tijd en de monniken. Dat duurt zolang, omdat de tempel afhankelijk is van giften.

Songkran in Wat Buddharama

Songkran wordt traditioneel Wat Buddharama gevierd op de eerste zaterdag nadat het Songkran-festival in Thailand is begonnen. Omdat de meeste mensen op doordeweekse dagen moeten werken en geen tijd hebben om het hele stuk te rijden naar Waalwijk. Dit jaar heeft de Thai in Nederland geluk, het begin van Songkran valt op zaterdag.

Thailand verandert tijdens Songkran in een groot watergevecht. Drie dagen lang (op sommige plekken veel langer) is het toegestaan om zonder enige waarschuwing de ander nat te gooien. Ook totaal vreemden. Wie verwacht dat de viering van Songkran in Wat Buddharama doorweekte en druipende Thai oplevert komt bedrogen uit. Daar wordt nauwelijks met water gegooid. Het water wordt hoogstens voor de traditionele reiniging gebruikt.

Songkran in Wat Buddharama lijkt vooral op een grote picknick. Zie hieronder de reportage die ik er zaterdag maakte.Geef een reactie