Is de Thai door cultuur een ander mens?

Thai door cultuur een ander mens?Deze vraag zal je vermoedelijk met een snelle ‘ja’ beantwoorden.  Ik ook. Maar is dat ook zo? Is de Thai door cultuur een ander mens dan de westerlingen?

Tijdens mijn dagelijkse gang over de digitale snelweg op zoek naar onderwerpen, kwam ik op een blog dat deze vraag tot twee keer toe opwierp. Enigszins verbaast las ik de artikelen, want ik ben ervan overtuigd dat Thai in wezen andere mensen zijn dan wij. Door hun culturele achtergrond denken, voelen ze anders en dus zijn hun besluiten ook anders dan die van ons. Gedrag en persoonlijkheid zijn cultureel bepaald, is mijn vaste overtuiging. Ook na het lezen van de mening van de andere schrijvers.

Piramide van Maslow

Een van de schrijvers wierp de piramide van Maslow op om aan te tonen dat Nederlanders en Thai niet zo verschillend zijn. Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in deze hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften die hoger in de hiërarchie geplaatst werden nadat de lager geplaatste behoeften bevredigd waren. Kortom, eerst moest er gegeten worden, daarna komt onderdak en veiligheid en helemaal aan top van de piramide staat zelfontplooiing.

Voor een deel heeft de schrijver gelijk. Een mens moet eten en drinken, voorplanten enz. Dat maakt ons allemaal gelijk. Maar nu staat er een Thai voor de koelkast. Er ligt een broodje kaas in en een pannetje met noedels van gisteravond. Wat zal de Thai nemen, denk je? Is dat misschien omdat er in Thailand een andere eetcultuur heerst dan in Nederland? Kortom, zijn besluit (gedrag) is dus anders dan van een westerling, door een andere culturele achtergrond.

Thai door cultuur een ander mens?De slachting rond sinsod

Nog maar een voorbeeld: De bruidsprijs of –schat, sinsod in het Thai. Door westerlingen vaak ontkent, bestaat niet meer, is ouderwets. Een westerling wil namelijk niet voor zijn bruid betalen. Ik zelf heb ook enorm geworsteld met dit stukje Thaise cultuur. Waarom? Het zit niet in onze cultuur, wij trouwen uit liefde. Voor de gemiddelde Thaise vrouw ligt dat toch echt iets anders. Trouwen is (ook) een zakelijk deal, die haar economische- en financiële- situatie verbetert.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden. Een Thai gelooft in het hiernamaals, en hecht niet zoveel waarde aan het leven hier. Vandaar hun moordzuchtige rijstijl? Thaise vrouwen willen een kinderen. Als voortplanting? Nee, zodat er later voor ze gezorgd wordt. Wij westerlingen willen toch eerst graag van het leven genieten. Etc etc

Allemaal voorbeelden waarop een westerling anders zou reageren of een andere beslissing zou nemen dan een Thai. Ik blijf overtuigd: Gedrag en persoonlijkheid zijn wel mede bepaald door culturele factoren.

2 gedachten over “Is de Thai door cultuur een ander mens?”

Geef een reactie