Thaise en Nederlander zitten vijf jaar aan elkaar vast

Thaise en Nederlander zitten vijf jaar aan elkaar vastHet is een van die zaken, waar je niet over nadenkt als je op een roze wolk leeft. Als je een Thaise vrouw naar Nederland haalt, zit zij vijf jaar aan jouw vast. En jij bent al die tijd verantwoordelijk voor haar. 

Mocht de relatie dus eerder dan die vijf jaar eindigen, dan zitten ze beiden in de problemen. Want de Thaise vrouw moet terug naar Thailand. En de Nederlander is daar verantwoordelijk voor. Hij heeft zich garant gesteld voor haar, en dat houdt in dat hij haar niet zomaar op straat kan zetten. Hij zal een ticket voor haar moeten kopen en haar zelf op het vliegtuig moeten zetten. Mocht ze toch blijven en de illegaliteit in duiken, dan is de garantsteller (financieel) verantwoordelijk.

Vijf jaar aan elkaar vast

Die vijf jaar is de tijd dat een ‘visum voor gezinshereniging’  duurt, het visum dat door meestal voor Thais-Nederlandse stellen wordt afgegeven door de IND. Pas wanneer een Thaise lanThaise en Nederlander zitten vijf jaar aan elkaar vastger dan vijf jaar een relatie heeft gehad (met dezelfde man) en de relatie loopt dan op de klippen, kan de vrouw een ‘zelfstandig visum’ aanvragen. Dan heeft ze nog wel voldoende inkomen nodig, anders zal de IND dit visum weigeren.

Ik betwijfel of de Thaise vrouw en de Nederlandse man dit realiseren als ze de stukken voor de machtiging voor verkort verblijf (mvv, het reisdocument om Nederland binnen te komen) invullen. Als er dan scheurtjes in de liefdesaffaire komen, dan worden deze regels pijnlijk duidelijk. En gaan ze bij beiden behoorlijk knellen. Want het kan nogal in de papieren lopen.

Andere man

Er zijn twee oplossingen: De man zorgt dat zijn Thaise ex weer terug naar Thailand gaat. Of hij zorgt dat ze onderdak vindt bij een andere man. Dan kan opnieuw een ‘visum voor gezinshereniging’ worden aangevraagd. Begint overigens de periode van vijf jaar weer van voren af aan.

Je kunt ook trouwen, dan is periode slechts drie jaar. Maar scheiden is lijden.

Geef een reactie