Thaise meisjes in strakke pakjes

Thaise meisjes in strakke pakjesIn Thailand zie je iets wat je in Nederland steeds minder ziet. Meisjes in strakke pakjes, liever gezegd:Thaise meisjes in strakke pakjes.

Als een vlucht vogels verschijnen ze ineens in het straatbeeld en voor je het weet schieten ze een kantoor gebouw binnen. Uniformen, meeste Nederlanders zijn er allergisch voor of vinden ze juist super opwindend. In welke categorie val jij?

Thaise meisjes in strakke pakjesThaise meisjes in strakke pakjes

De eerste keer dat ik in Thailand kwam viel het me het meeste op. Niet echt voorbereid op wat je gaat mee maken in een voor jou nog onbereisd werelddeel, vallen dit soort wijziging juist erg op.  Als vijftiger kan ik me uit mijn eigen jeugd geen schooluniformen herinneren, misschien alleen voor de gymles. Verplicht een zwart korte broek witte sokken en een wit T-shirt.

‘Thailand have too’, is een gevleugelde uitspraak van een Thaise die ik erg goed ken,maar de schooluniformen in Thailand zijn nog steeds niet weg geweest. Per school lopen de jongens en meisjes in schooluniform waar ze bijna wanhopig een eigen draai aan proberen te geven. Blouse, in de broek of rok of juist er uit ? Perfect gestreken als een militair, of toch maar geprobeerd of het exemplaar ook op een prop kan drogen met zoveel mogelijk kreukels? Wanneer verder niets meer helpt, dan maar zoveel mogelijk accessoires erop. Wilde haren en nagellak.

De jeugd probeert gelukkig zijn eigen wil te ontwikkelen.

Thaise meisjes in strakke pakjesEen zin voor een uniform kan ik me bedenken en vooral voor scholen dat je makkelijk een groep kunt herkennen en bij elkaar houden. Ok, maar dan komt om de hoek zeilen, een clubje grijze rokjes met een gebroken witte jasjes. De bank heeft pauze of de volgende shift van de BTS bediendes gaat aan het werk.

Het wissel elkaar maar af, veel medewerkers lijken trotser te zijn op hun bedrijf dat ze de bedrijfskleding met een glimlach willen dragen dan wij Nederlanders. Ik heb ooit op een Callcenter gewerkt in Nederland, waar de baas bedacht had dat we bedrijfskleding moesten gaan dragen. Achter de telefoon? Afsloten van iedereen, zonder dat iemand je kan zien ? Ik dacht het niet en vele met mij. Idee afgeschoten en de baas verdween ook snel.

De Thai zijn schijnbaar iets anders, dat kun je ook zien in de demonstraties waar het geel en het rood met trots gedragen wordt.

Thaise meisjes in strakke pakjesIn Pattaya, op Walking Street , waarschijnlijk zal inmiddels elk zich ‘respecterend’ straatje met go go bars het wel hebben, is een vrij bar waar je wanneer je binnenkomt wordt ontvangen door een pilote. De hele bar is een grote luchthavenlounge, waar dingen gebeuren wat de de passagiers van de KLM nooit voorgeschoteld krijgen. Het is er vrij warm binnen schijnbaar, want voor je het weet gaat een behoorlijk groot deel van bedrijfskleding uit, iets waar Martinair misschien nog mee te redden was geweest en het feest gaat maar door.

’s Morgens lig ik gelukkig alleen in mijn hotelkamer en de deur gaat open, versuft kijk ik op, heb ik nu een meisje mee genomen uit de bar? ‘’Housekeeping.’’ Ook die lopen in uniform, verwarrend allemaal, maar eigenlijk ook best wel grappig toch. Verschrikt trekt ze de deur achter zich dicht en ik slaap door.

’’ I will come back later’,’ hoor ik nog net.

Geef een reactie