Voordelen van een relatie met een Thaise vrouw

Thaise vrouwen vormen, samen met de Russische vrouwen, de grootste groep buitenlandse vrouwen die emigreren naar ons land. De Nederlandse man heeft dus duidelijk zijn voorkeuren. Maar waarom? Wat zijn de voordelen van een relatie met een Thaise vrouw?

We zijn Nederlanders, dus houden we van klagen. Over het weer, over de hond, over de buurman. En misschien is voor mannen zijn vrouw of vriendin wel het meest geliefde klaagonderwerp. En voor vrouwen natuurlijk vice versa. Zeker mannen met een Thaise vrouw vriendin of vrouw willen nog wel eens benadrukken dat het allemaal niet zo gemakkelijk. Misschien is dat wel een soort compensatiedrang.
Ik ben wel de laatste om te zeggen dat het wél gemakkelijk is. Dat ervaar ik nog elke dag. De taalproblemen, de verschillen in culturen, het botst vaak en dat soms is dat best frustrerend en vermoeiend. Maar waarom doen we het dan? Waarom hebben we een relatie met een Thaise vrouw? Omdat het leuk is! En ook veel voordelen heeft.

Ouderwetse relatie

Van de buitenkant zullen veel mensen de relatie tussen Nederlandse man met een Thaise vrouw als ‘ouderwets’ betitelen. En daar hebben ze voor een deel gelijk in. De Thaise vrouw is opgegroeid in een cultuur waar de man hoger staat dan de vrouw. Haar moeder heeft haar steeds weer ingeprent dat zij voor haar man en haar kinderen moet zorgen. Wanneer ik mijn schoonmoeder op het Thaise platteland bezoek, dan is dat ook stellig een van de eerste vragen die ik krijg. ‘Zorgt ze wel goed voor je?’. Als mijn vrouw even druk bezig is met iets anders, en ik kijk wat verveeld rond, dan krijgt mijn vrouw meteen op haar kop dat ze iets te drinken of eten voor me moet maken.

Zo is het dus ook thuis. Mijn vrouw kookt, wast, strijkt. En als ik maar probeer een vinger uit te steken om mee te helpen, dan wordt dat zuchtend een tijdje toegekeken, om na een paar minuten me het werk uit handen te nemen. Het is al heel wat dat ik tegenwoordig na het avondeten de afwas mag doen. Nee, het feminisme is in Thailand nog niet doorgedrongen.

Man is kostwinner

Als tegenprestatie wordt van de man verlangd dat de familie er financieel warmpjes bij zit. Ja, de vrouw verdient zelf ook wel een beetje, maar dat houdt ze liever voor zichzelf. Zodat ze niet helemaal afhankelijk is van haar man. In tegenstelling tot veel Nederlandse vrouwen vinden Thaise vrouwen het helemaal niet erg als je veel werkt. Dat betekent dat je je best doet voor de familie en veel geld mee naar huis brengt. Nooit een klacht ‘je bent nooit thuis’.De beste van alle voordelen: respect

Maar wat eigenlijk veel belangrijker is er eindeloos veel respect is tussen man en vrouw in een Thais Nederlandse relatie.

Je slechte adem, je stinkvoeten, je gesnurk. Zo lang je haar respect toont neemt ze al jouw eigenaardigheden voor lief.  Ze koopt gewoon nieuwe tandpasta of blijft je voeten elke dag wassen net zo lang totdat ze niet meer stinken. Ze probeert je niet te veranderen, te kneden en te vormen zodat je salonfähig bent voor haar, haar familie en haar vriendinnen. Die hoef je ook niet aardig te vinden. Want dat is haar deel van het leven, zoals jij jouw vrienden en jou dingen hebt.

Jij bent jij en zij is zij. Samen hebben jullie een leven samen, maar je blijft ook twee verschillende personen. Er is geen ‘wij’ zoals dat gebruikelijk is in Westerse relaties. Ik denk niet dat je ooit een Thais echtpaar zal tegenkomen met exact dezelfde jassen aan. In dezelfde kleur zelfs. Gruwel!

5 gedachten over “Voordelen van een relatie met een Thaise vrouw”

 1. Interessant is dat op vrijwel alle Thailand fora er steeds sprake is van een wij en zij gevoel. De Thai is anders. Zoals bij alle pas ondekte nieuwe soorten proberen we kenmerkende eigenschappen te ontdekken die specifiek zijn voor de soort. Dit plaatsen we dan tegenover de eigenschappen die kenmerkend zijn voor onze “soort”
  De bedoeling is natuurlijk het “vreemde” te leren begrijpen door analyse. Zeer kenmerkend voor de Europeaan. Hoe groter het cultuurverschil hoe groter de behoefte aan een vergelijking van beide culturen. Niet meer eigenlijk dan een wanhopige poging greep te krijgen op mensen die men zelfs na jaren niet begrijpt. Trouwt men met een Belgische of Amerikaanse dan dringt zich die noodzaak nauwelijks op. Trouwt men met een islamitische vrouw dan blijft men mogelijk levenslang analyseren of in ieder geval zolang het huwelijk stand houdt

  1. Ik analyseer weer, John. Zo zitten wij farangs blijkbaar in elkaar. Volgens mij bestaat er geen enkel forum waarop Thaise vrouwen het hebben over de vreemde gedragingen van hun exotische farangmannen. Goed, onder elkaar wordt er wel over gepraat natuurlijk.
   Maar dan komen meestal enkel materiele aspecten ter sprake. Hoeveel verdient jouw farang? Hoe ziet jullie huis er uit? Wij hebben een huis van 3 miljoen baht in de Isaan laten zetten. Over het algemeen hebben Thaise vrouwen niet te klagen over hun farangs. Een Thaise sociologe heeft dat eens onderzocht. Zon 90% is tevreden. Volgens deze sociologe betreft het vaak vrouwen met verbroken relaties of weduwen. In de ogen van Thaise mannen “gebruikte exemplaren” Volgens deze sociologe (zij schrijft het) staan deze vrouwen vanwege hun tweede handse status laag in aanzien bij Thaise mannen. Enkel goed voor een wip. Zelf zou ik daar nog aan toe willen voegen dat het huwen van een farang mogelijk de enige weg omhoog is op de maatschappelijke ladder. Maar weinigen lukt het op eigen kracht aan de armoe te ontsnappen. Een rijke Thai zoeken? hooguit als bijvrouw! Geen rijke Thai die er ook maar over peinst zijn zoon toestemming te geven met de dochter van een rijstplanter uit de Isaan te trouwen. Laat staan dat hij dat zelf ooit zal doen. Voor de rijken in Thailand is het gedrag van de farangs dus ook al weer onbegrijpelijk. Zeker als hij een barmeisje huwt. Je zoekt toch ook geen echtgenote op de wallen in Amsterdam? Alleen in de Lakorn (Thaise soap) slaat een arm dienstertje nog wel eens een rijk joch aan de haak!

 2. Volgens sommige sociologen is iedere mens onderworpen aan een proces van conditionering. Dat bepaalt in feite hoe men in de maatschappij “staat” Dit proces duurt ong. tot het 10e levensjaar en is daarna afgesloten en definitief. Alleen marginale veranderingen zijn dan nog mogelijk. Voorbeeld: Een Europeaan: individualistisch. Bepaalt zelf de richting van zijn leven. Onafhankelijk.
  De Thai (bv) Onderdeel van een “extended” familie. De keuzes van het individu kunnen in hoge mate worden bepaald door de familie of in ieder geval door de “autoriteiten’ binnen de familie. Ook voelt de Thai zich financieel verantwoordelijk voor haar familie. Op Stickman las ik de volgende fictieve dialoog: F: Mijn zus moet haar auto verkopen Ze kan de lening niet aflossen Thaise vriendin: Dan betaal jij die toch? F: Waarom? Het is haar auto en haar lening? Thaise: Maar het is je zus! En zo voort tot, zoals er staat, of de farang toegeeft of zij in slaap valt.

  Kenmerkend voor alle problemen die er onstaan als de farang weer eens zijn schoonfamilie te hulp moet schieten. Wanneer een huis moet worden gebouwd in de Isaan terwijl zoals de farang wanhopig blijft volhouden, “we er hoogstens een maand per jaar wonen” Geldverspilling dus.

  Na het 10e levensjaar verandert er niets meer dus (volgens sociologen)!! Ik zal mijn vrouw nooit helemaal begrijpen en zij mij niet. Nog afgezien van de taalproblemen die zelfs na 12 jaar nog niet zijn opgelost!

Geef een reactie