Vrouw in de Isaan: Ze verandert totaal

Twee keer per jaar gaan mijn vrouw en ik bij haar ouders op bezoek. En telkens schrik weer van de metamorfose die ze ondergaat. Mijn vrouw in de Isaan (het noordoosten van Thailand) is ineens een totaal ander mens.

We zijn alweer een paar jaar gelukkig getrouwd. Sinds we de vele problemen die alle stellen met een gemixte nationaliteit doorgaan doorstaan hebben, is er sprake we een gebalanceerd huwelijksleven. Een gelukkig stel. Dat verandert echter op het moment dat mijn vrouw in de Isaan is.

De familie gaat voor alles

In de Thaise samenleving is familie belangrijk. Dat is niet alleen cultuur, maar ook erg praktisch. Je hebt in Thailand geen sociale vangnetten, zoals werkloosheidsuitkeringen of ouderenzorg. Wie geen werk meer heeft is op de familie aangewezen. Vandaar dat die band van oudsher sterk is. Je moet het erg bont maken om uit de familie verbannen te worden. En als je dat voor elkaar hebt gekregen, dan ben je met recht een arme sloeber te noemen.

In de familiestructuur heerst ook een strikte hiërarchie. Vader staat eenzaam bovenaan. Na een tijdje komt moeder, dan de eerste mannelijke telg, vervolgens de oudste dochter en zo gaat het verder naar beneden. De hiërarchie kan veranderen op het moment dat een van de zonen of dochters rijk worden of een belangwekkende maatschappelijke functie gaan bekleden. Bijvoorbeeld Boeddhistische monnik worden. Maar vader en moeder blijven altijd boven aanstaan. Altijd, wat ze ook hebben uitgevreten.

Zorgen voor ouders is een plicht

Vanaf de eerste dag dat mijn vrouw in de Isaan is, begint de zorg voor haar ouders. Schoonmaken, wassen, boodschappen doen. Haar vader of moeder hoeven maar te kikken en dochterlief vliegt. Zonder mokken. Op het moment dat ik met mijn vrouw in gesprek ben en vader of moeder zeggen iets, dan stopt het gesprek onmiddellijk en heeft ze alleen nog maar aandacht voor haar ouders. Mochten die iets willen, dan gaat ze dat dat doen en is het gesprek me mij voorbij. Voorlopig.

Dat werkt frustrerend, want je krijgt het idee dat jij en wat je wilde zeggen onbelangrijk is geworden. De problemen als ik en mijn vrouw in de Isaan zijn worden groter, omdat ik me na verloop van tijd eenzaam begin te voel. Ik spreek een aardig mondje Thais, maar niet het dialect dat ze hier spreken en Paassaa Lao heet. En mijn schoonfamilie spreekt, zoals iedereen in de Isaan, geen Engels. De eerste paar dagen vermaak ik me nog met boeken lezen en verhalen schrijven, maar als je een hele dag met niemand spreekt, dan vereenzaam je snel

Oplossingen als je met je vrouw in de Isaan bent:

Bereid je goed voor op een bezoek met je vrouw aan de Isaan. Weet waar je naar toe gaat, vaak zijn het gehuchten van slechts één of twee straten. Geen 7/11, geen kroeg, soms een buurtwinkeltje. Het is met de kippen op stok, om negen uur ’s avonds is er vaak geen ziel meer wakker. Om vijf uur in de ochtend staat iedereen weer op. En dat doen ze redelijk luidruchtig.

Meer voorbereidingen die je kunt treffen:

# Besef dat je vrouw in de Isaan een ander mens is. Ze heeft minder tijd voor jou.

# Besef dat je vrouw de Isaan bezoekt voor haar familie. En om jou te showen.

# Stel je in op eenvoud. De bewoners van de Isaan hebben niet veel luxe.

# Slaap bij de ouders, ze zullen het heel erg waarderen.

# Pas je zoveel mogelijk aan. Zit op de grond, eet zoals zij eten.

# Kijk niet op van rare gewoonten, zoals boeren, smakken en winden laten.

# Stel je erop in dat je een tijdje eenzaam bent. Neem als het kan een vriend mee.

# Neem boeken, muziek, dvd’s mee. Zorg dat je je kunt vermaken.

# Ga in de ochtend sporten, de temperatuur schommelt rond de 25 graden.

En last, but certainly not least: Zorg dat je bezoek aan de Isaan niet te lang duurt. Vijf dagen hooguit. Zeker als je de eerste keer gaat. Het is doodvermoeiend, en als je langer blijft is de kans groter dat je geïrriteerd raakt en ruzie gaat maken. Probeer er maar het beste van te maken samen met je vrouw in de Isaan. Het is een verplicht nummer als je een relatie aangaat met een vrouw uit de armste streek van Thailand.

2 gedachten over “Vrouw in de Isaan: Ze verandert totaal”

 1. John,

  Goede oplossing is om toch een eigen hut te bouwen waar je wat luxe in brengt zoals internet, kabel tv, goede douche etc. Dan is het best uit te houden. Ons huis staat op 2 uur rijden te noorden van Chiang Mai in inderdaad we hebben gelukkig een 7/11 en een tesco express. Een goede markt en ook zelfs een bar. Maar daar waar ons huis staat is het de rust zelve. Maar met een Internet mast van 15 meter naast het huis heb ik contact met de hele wereld zonder horten of stoten :-).

  Ik zie inderdaad dat als we thuis zijn dat dan moeder alles is en de familie inderdaad vaak langs komt. Ik ben dan inderdaad daar om geshowd te worden ha ha ha ook eens een ervaring. Engels in de familie is lastig maar op de goede manier kom je ver met een lach en gebaren. Gelukkig enkele die wel wat Engels brabbelen.

  Zoals gewoonlijk weer een leuk stuk om te lezen.

  Groet,

  Gijs

Geef een reactie