Vrouwelijke monniken creëren ophef

Vrouwelijke monnikenEen groep vrouwen die zich kleden en gedragen als monniken zaaien onrust in het kleine plaatsje Bang Krathuek ten zuidoosten van Bangkok. Vrouwen kunnen namelijk helemaal geen monnik worden in de Thaise variant van het Boeddhisme.

De inwoners van het dorp hebben het Nationaal Bureau van Boeddhisme gevraagd om de zaak te onderzoeken. Niet dat de dorpelingen aanstoot nemen aan de boeddhistische vrouwelijke monniken maar het verraste ze wel. Ook de politie zou de zaak bekijken.

Vrouwelijke monniken?

In de Thais boeddhistische leer kunnen vrouwen geen monnik worden. Op zich is dat merkwaardig want wie de Thaise samenleving een beetje kent, ziet al snel dat het juist de vrouwen zijn die zich diep storten in het Boeddhisme. Wel kent het Thais boeddhisme een variant van de non. Zij kleed zich in het wit en scheert zich wel alle hoofdharen weg, maar leeft niet in een Wat (boeddhistische tempel), heeft minder aanzien dan de mannelijke monnik en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De vrouwen in Bang Krathuek, tussen de 40 en 50 jaar oud is de schatting, lijken zich nergens iets van aan te trekken. Ze kleden zich in het oranje, de kleur van de mannelijke boeddhistische monniken. Ze trekken in de ochtend langs de huizen in het dorp om eten te verzamelen. Boeddhistische monniken mogen geen bezit hebben en zijn voor het eten afhankelijk wat de bewoners rondom de Wat aan hen geven.

Het geven van eten aan de monnik wordt gezien als een goede daad (merits, een soort aflaat om in de hemel te komen) en wordt dus veel gedaan. Wil je het een keer zien of fotograferen, moet je vroeg je bed uit. Ze maken hun rondgang om zes uur in de ochtend.

Wat nu?

Ik ben heel benieuwd wat er nu gaat gebeuren. In India en Sri Lanka zijn vrouwelijke monniken wel toegestaan. Maar dat is ook een andere vorm van boeddhisme. Geen geloof, zoals in Thailand. Maar een levenswijze. Zou de Thai daar een voorbeeld aan nemen? Ik betwijfel dat, want het boeddhisme in Thailand schuift steeds meer op naar het Hindoeïsme, waar Boeddha ooit zijn ziens- en levenswijze aan ontrukt heeft. Ik denk eerder dat het Nationaal Bureau voor Boeddhisme zich zal gedragen als een kerkinstituut en de vrouwen zal straffen.

3 gedachten over “Vrouwelijke monniken creëren ophef”

 1. Te zot voor woorden, dat is mijn gedacht over een relatie – europeaan en thai vrouw. 4 jaar ken ik mijn thaise vrouw…4 jaar heb ik alles gedaan voor haar,versta hieronder : ik heb haar 4 jaar rijkelijk gesponserd ! Zelfs ben ik zo dom geweest om haar nu 3 maanden op “verlof” te sturen want ze miste haar familie ZOOOO hard.
  Wat blijkt nu ; al na 3 dagen dat ze in thailand was belde ze me op om MEER geld te sturen. Ik heb geweigerd, maar wat is het resultaat !
  Sindsdien heb ik geen enkel contact met haar. Wettelijk getrouwd of niet….teeluk-husband…kan de pot op.
  Sms’jes worden niet beantwoord, bellen wordt of geweigerd of na 2 seconden onderbroken. Te zot voor woorden.
  Ze heeft ook gedreigd om niet terug naar europa te komen,dus het is nog een 3 tal weken afwachten of dit al of niet zo is.
  4 jaar al bij al “een goeie” relatie wordt door krankzinnige HEBZUCHT gewoon opzij geschoven….als CRAZY FARANG moet je dit ondergaan en slikken.
  Hoe kan ik scheiden indien ze niet terug komt?
  Wie heeft tips?
  Thanks
  gelukzakje !

   1. Dank je john voor de tip. Ik bekijk het wel hoe het afloopt.
    Maar zoals ik eerder zei : TE ZOT voor woorden.
    Groetjes en gefeliciteerd met de intressante prachtige site.
    marcel

Geef een reactie