Wat heeft liefde ermee te maken?

Wat heeft liefde ermee te maken“What’s love got to do with it”. Je kent het nummer van Tina Turner vast. Wat heeft liefde ermee te maken?  Niets, in een beginnende relatie met een Thaise vrouw.  

Het klinkt heel negatief, maar dat is het niet. Helemaal niet zelfs. Ik snap ineens het begrip uithuwelijken. Ik durf best de stelling aan dat gefabriceerde huwelijken langer mee gaan.  En dat er meer respect is tussen de partners,  dan bij twee tortelduifjes die uit liefde samen in het huwelijksbootje stappen.

Totaal hoteldebotel

Toen ik mijn vrouw ontmoette was ik tot aan mijn oren verliefd. De roze bril ging op en natuurlijk zocht ik alleen maar bevestiging dat zij net zo verliefd was op mij als ik op haar. Ik slikte al haar woordjes en bewegingen als zoete koek. (Goh, dit begint op een nummer van Doe Maar te lijken). Ik was stellig overtuigd dat we een zwaar verliefd stelletje waren.

Anderhalf jaar later zag ik van dichtbij andere Nederlandse mannen verliefd raken op een Thaise schone. Tot mijn schrik zag ik die vrouwen precies dezelfde rituelen herhalen als mijn vrouw bij mij had gedaan. Totale aanbidding, bijna onderdanige verzorging en honing rond de mond smeren dat het een lieve lust was. Ik zag een trend en dat zetten me aan het denken.

Weer een paar maanden later vroeg een Thaise vrouw waar ik op bezoek was of ik niet een leuke vriend had die nog single was. Voor haar zus. Hoe oud die vriend was, dat was niet belangrijk. Of die knap was ook niet. Zelfs niet of ie werk had ook niet. “Ik heb wel een foto van mijn zus. Die moet je maar meenemen en aan je vriend geven” zei ze toen ze me de foto gaf. “Maar zij weet niet hoe hij eruit ziet? En als het nu niet klikt” vroeg ik nog. Allemaal geen probleem. En liefde? “Love don’t pay the rent” was het verbijsterende antwoord.

Wat heeft liefde ermee te makenWat heeft liefde ermee te maken?  Niets!

Ik besloot mijn vrouw maar eens aan een derdegraads journalistiek verhoor te onderwerpen. Was het wel liefde op het eerste gezicht, zoals ik mezelf altijd had voorgehouden. Ze glimlachte.  “Je leek me een leuke man waar ik het wel mee wilde proberen.  Je leek me ook geen man die me niet zou slaan” ontweek ze behendig mijn vraag. “ Maar was je wel verliefd?”  hield ik aan. “Wat koop ik voor liefde” was haar simpele antwoord.  “Toen ik zag dat je me respecteerde en goed voor me zorgde is die liefde gegroeid. En zo groot geworden dat ik nu niet meer zonder je kunnen’, vervolgde ze.  De woorden deden meer dan welke ‘ ik hou van jou’ ooit met me hebben gedaan.

Het is een vorm van geëngageerde huwelijken, zoals de Thai erop na houden. Liefde heeft er niets mee te maken. En dat werkt prima. Want stel nu dat die liefde minder wordt. Of zelfs ophoudt. Dan houden de westerse huwelijken op. De geëngageerde huwelijken hebben dan nog steeds een basis waarop ze verder kunnen.

Ondertussen luisteren we nog maar eens naar de tekst van Tina TurnerGeef een reactie